AMS (Smarte strømmålere)

AMS kilowatttime-måler, såkalt smart strømmåler.

.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

AMS, avansert måle- og styringssystem, er en elektrisitetsmåler (en kilowattime-måler) med innebygget funksjonalitet som tillater kommunikasjon mellom måleren og nettselskapet. Dette gjør det for eksempel mulig for nettselskapet å fjernavlese måleverdier og elektrisitetsforbruk, altså automatisering av en tidligere manuell oppgave.

Faktaboks

Etymologi

Avanserte måle- og styringssystem, toveiskommunikasjon

Også kjent som

Smart strøm

Laststyring

Fordi AMS også registrerer timeverdier, gir systemet mulighet for både lokal (kundestyrt) og sentral laststyring.

Lokal laststyring

Lokal laststyring betyr at kunder selv kan programmere av/på-styring av forskjellige kurser/apparater i eget hus. Det gir også mulighet for å programmere styringen av forbruket ut fra kraftpriser eller tidsvariable overføringstariffer. Kunden kan også styre forbruket ut fra øyeblikksforbruket, for eksempel ved at en «maksimalvokter» kobler ut belastninger hvis forbruket overstiger et forutbestemt nivå.

Sentral laststyring

Sentral laststyring betyr at styresignalene kommer fra en annen aktør enn kunden selv. Eksempler på en slik aktør kan være nettselskap, kraftleverandør eller en leverandør av ENØK-tjenester. AMS gjør det også mulig å bruke dataverktøy for avlesning av eget forbruk. På denne måten vil forbrukerne løpende kunne følge utviklingen i eget strømforbruk. Ettersom målerne er i stand til å lese av kundens forbruk time for time, vil det være mulig å ta i bruk effektbasert nettleie. Dette vil kunne stimulere kunden til å bruke strøm på en smartere måte, det vil si når den totale belastningen på nettet, og dermed prisen, er på det laveste.

Automatisk strømmåler

Med innføringen av AMS får kundene en automatisk strømmåler, også kalt AMS-måler eller smartmåler, som gir mulighet for bedre kontroll med eget energiforbruk, samt at måleravlesningene vil skje automatisk. Gjennom at forskriften krever at grensesnittet mellom AMS og kunde skal baseres på åpne standarder kan også andre styringsenheter tilknyttes; for eksempel varmestyring, alarmer (brann, innbrudd), eller helse- og omsorgsbaserte tjenester (trygghetsalarm).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (3)

skrev Kjell Arild Welde

AMS er en forkorting for Avanserte målings- og styringssystemer. Det kunne stått først i artikkelen.

skrev Kjell Arild Welde

Nå ser jeg det. Det står jo allerede i det mørkegrå feltet til høyre.

skrev Knut A. Rosvold

Ja da. Men jeg er glad for at det er våkne folk der ute.Håper på flere tilbakemeldinger.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg