AMS, avanserte måle- og styringssystem, også kalt Smart strøm. Begrep fra energibransjen; automatisering av (i dag) manuelle oppgaver. Et system for toveiskommunikasjon og toveisinformasjon som gjør det mulig for nettselskapet å fjernavlese måleverdier. Ved et slikt system vil det også bli registrert timesverdier og det vil være mulig med både lokal (kundestyrt) og sentral laststyring.

Lokal laststyring betyr at kunder selv kan programmere av/på-styring av forskjellige kurser/apparater i eget hus. Det vil også være mulig å programmere styringen av forbruket ut fra kraftpriser eller tidsvariable overføringstariffer. Kunden kan også styre forbruket ut fra øyeblikksforbruket, for eksempel ved at en "maksimalvokter" kobler ut belastninger hvis forbruket overstiger et forutbestemt nivå.

Sentral laststyring betyr at styresignalene kommer fra en annen aktør enn kunden selv. Eksempler på en slik aktør kan være nettselskapkraftleverandør eller en leverandør av ENØK-tjenester. Teknologien vil også kunne omfatte dataverktøy for avlesning av eget forbruk. På denne måten vil forbrukerne løpende kunne følge utviklingen i eget strømforbruk. Etter som målerne er i stand til å lese av kundens forbruk time for time vil det være mulig å ta i bruk effektbasert nettleie. Dette vil kunne stimulere kunden til å bruke strøm på en smartere måte, dvs. når den totale belastningen på nettet, og dermed prisen, er på det laveste.

Med innføringen av AMS får kundene en automatisk strømmåler, som gir mulighet for bedre kontroll med eget energiforbruk, samt at måleravlesningene vil skje automatisk. Gjennom at forskriften krever at grensesnittet mellom AMS og kunde skal baseres på åpne standarder kan også andre styringsenheter tilknyttes; for eksempel varmestyring, alarmer (brann, innbrudd), eller helse- og omsorgsbaserte tjenester (trygghetsalarm).

Olje- og energidepartementet (OED) har, etter flere utsettelser av fristen, bestemt at smarte strømmålere skal tas i bruk i hele landet fra 1. januar 2019.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

24. september 2012 skrev Kjell Arild Welde

AMS er en forkorting for Avanserte målings- og styringssystemer. Det kunne stått først i artikkelen.

24. september 2012 skrev Kjell Arild Welde

Nå ser jeg det. Det står jo allerede i det mørkegrå feltet til høyre.

25. september 2012 skrev Knut A Rosvold

Ja da. Men jeg er glad for at det er våkne folk der ute.Håper på flere tilbakemeldinger.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.