AMS, avanserte måle- og styringssystem, også kalt Smart strøm, er et kommunikasjonssystem mellom elektrisitetsmålere og nettselskap som gjør det mulig for nettselskapene å fjernavlese måleverdier og elektrisitetsforbruk, altså en automatisering av e tidligere manuell oppgave.

Fordi AMS også registrerer timeverdier gir systemet mulighet for både lokal (kundestyrt) og sentral laststyring.

Lokal laststyring betyr at kunder selv kan programmere av/på-styring av forskjellige kurser/apparater i eget hus. Det gir også mulighet for å programmere styringen av forbruket ut fra kraftpriser eller tidsvariable overføringstariffer. Kunden kan også styre forbruket ut fra øyeblikksforbruket, for eksempel ved at en «maksimalvokter» kobler ut belastninger hvis forbruket overstiger et forutbestemt nivå.

Sentral laststyring betyr at styresignalene kommer fra en annen aktør enn kunden selv. Eksempler på en slik aktør kan være nettselskap, kraftleverandør eller en leverandør av ENØK-tjenester. AMS gjør det også mulig å bruke dataverktøy for avlesning av eget forbruk. På denne måten vil forbrukerne løpende kunne følge utviklingen i eget strømforbruk. Ettersom målerne er i stand til å lese av kundens forbruk time for time vil det være mulig å ta i bruk effektbasert nettleie. Dette vil kunne stimulere kunden til å bruke strøm på en smartere måte, det vil si når den totale belastningen på nettet, og dermed prisen, er på det laveste.

Med innføringen av AMS får kundene en automatisk strømmåler, også kalt AMS-måler eller smartmåler, som gir mulighet for bedre kontroll med eget energiforbruk, samt at måleravlesningene vil skje automatisk. Gjennom at forskriften krever at grensesnittet mellom AMS og kunde skal baseres på åpne standarder kan også andre styringsenheter tilknyttes; for eksempel varmestyring, alarmer (brann, innbrudd), eller helse- og omsorgsbaserte tjenester (trygghetsalarm).

Olje- og energidepartementet (OED) har, etter flere utsettelser av fristen, bestemt at smarte strømmålere skal tas i bruk i hele landet fra 1. januar 2019.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

24. september 2012 skrev Kjell Arild Welde

AMS er en forkorting for Avanserte målings- og styringssystemer. Det kunne stått først i artikkelen.

24. september 2012 skrev Kjell Arild Welde

Nå ser jeg det. Det står jo allerede i det mørkegrå feltet til høyre.

25. september 2012 skrev Knut A Rosvold

Ja da. Men jeg er glad for at det er våkne folk der ute.Håper på flere tilbakemeldinger.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.