Eksem, kløende betennelsestilstand i øvre del av huden, som vises ved at huden blir tørr, rød, flassende, med opptreden av små væskeblærer i det ytterste laget av huden. Ved akutt eksem kan hudoverflaten bli væskende. Kronisk eksem er preget av tørr, skjellende fortykket hud, som har tendens til å sprekke. Det er forskjellige årsaker til eksem, og på denne bakgrunn deles eksemene inn i flere grupper.

Kontakteksemer skyldes skadelig påvirkning av stoffer som kommer i direkte kontakt med huden. Disse deles igjen i to grupper: allergisk kontakteksem og irritativt kontakteksem.

Allergisk kontakteksem skyldes at immunapparatet oppfatter et stoff som vevsfremmed og utløser en betennelsesreaksjon for å fjerne stoffet fra huden. Forutsetningen for å utvikle et slikt eksem er gjentatt kontakt med det aktuelle stoff på forhånd. Eksempler på stoffer som kan utløse allergisk kontakteksem er nikkel, gummitilsetningsstoffer, kromsalter og parfyme. Det er beskrevet allergiske reaksjoner på flere hundre forskjellige stoffer. For å finne ut hva som har forårsaket eksemet, brukes eksemprøver.

Irritativt kontakteksem skyldes skade av huden av irriterende stoffer, oftest såpe eller løsemidler. Denne type eksem er meget vanlig i yrker som renhold, frisør og sykepleie.

Atopisk eksem (barneeksem) er en ofte familiær form for eksem som er knyttet til allergi, allergisk snue og astma. Dette eksemet sees hyppigst hos små barn, men kan vedvare eller komme tilbake også hos voksne. Årsaken til atopisk eksem er ikke klarlagt. Immunapparatet fungerer på flere måter litt anderledes enn normalt hos de som har denne formen for eksem. Et av særtrekkene er tendens til allergier mot fremmede proteiner, f.eks. i næringsmidler, pollen eller dyrehår. Slike allergier kan forverre eksemet, men er ikke alene årsaken. Derfor vil fjerning av allergifremkallende stoffer ikke alene helbrede eksemet.

Andre former for eksem er fotoallergisk eller fototoksisk eksem, som skyldes reaksjon på kombinasjonen av et stoff på eller i huden og sollys. Noen medisiner kan fremkalle slike reaksjoner. Mikrobielt eksem skyldes reaksjon på bakterier eller sopp.

Behandlingen av eksemet tar utgangspunkt i å fjerne årsaken så langt dette er mulig. I tillegg vil det ofte være aktuelt å gi symptomlindrende behandling, oftest med kortisonkremer, i noen tilfeller med UV-behandling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.