Eiendomsmegling er å opptre som mellommann ved visse eiendomstransaksjoner.

Eiendomsmegling kan drives uten at mellommannen mottar godtgjørelse eller mot godtgjørelse. Sistnevnte er klart vanligst, og bare denne formen for eiendomsmegling er lovregulert (i lov 29. juni 2007 nr. 73 om eiendomsmegling (eiendomsmeglingsloven)).

Ikke enhver type eiendomstransaksjon som en mellommann som mottar godtgjørelse har befatning med anses som eiendomsmegling. I dag (2015) omfattes

Også å forestå oppgjør ved slike type eiendomstransaksjoner regnes som eiendomsmegling.

For å drive eiendomsmegling mot godtgjørelse kreves det offentlig tillatelse (konsesjon). Eiendomsmegling mot godtgjørelse kan hovedsakelig bare drives av eiendomsmeglingsforetak (i praksis vil det si eiendomsmeglere), advokater og rettshjelpere. Ett vilkår som stilles til disse aktørene for å kunne drive eiendomsmegling, er at de har en sikkerhetsstillelse (forsikring) som kan dekke det ansvar de kan pådra seg ved sin eiendomsmeglingsvirksomhet (pr. januar 2015 stilles det krav om sikkerhetsstillelse på minst 30 millioner kroner, et beløp som øker til 45 millioner kroner pr. 1. juli 2015). Skal eiendomsmegling drives gjennom et eiendomsmeglingsforetak, må foretaket ha en fagansvarlig som enten har eiendomsmeglerbrev, advokatbevilling eller er jurist med tillatelse til å drive eiendomsmegling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.