En e-takst (elektronisk takst) er en form for enkel verdivurdering av en bolig/eiendom som foretas av en eiendomsmegler.

En e-takst (elektronisk takst) er et dataverktøy som fastsetter en verdi på eiendommen basert på statistiske data for blant annet standard, beliggenhet og salgspris for tilsvarende boliger i nærområdet. E-taksten inneholder ingen form for teknisk vurdering av eiendommen/boligen.

E-taksten vil danne et grunnlag for, men sammenfaller ikke alltid med, prisantydningen for eiendommen/boligen. Ved fastsettelse av prisantydningen vil eiendomsmegleren foreta konkrete vurderinger av den enkelte boligen. Eksempelvis vil det kunne være stor forskjell i prisantydningen på to leiligheter dersom den ene har vestvendt og den andre har nordvendt balkong, selv om leilighetene for øvrig er like, ligger samme sted, og derfor kan ha lik e-takst.

E-takster ble opprinnelig utviklet til bruk ved refinansiering av eiendommer/boliger, men brukes i dag også når en person skal forhandle boliglånsbetingelser med banken, når det skal fastsettes verdi på eiendommer/boliger ved for eksempel arveoppgjør, skilsmisse eller kausjon, og ved salg av eiendommer/boliger.

Uttesting av e-takster begynte i 2014, og i 2016 ble bruk av e-takst bransjestandard i eiendomsmeglingsbransjen når eiendomsmeglere skal fastsette verdien på en eiendom/bolig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg