e-takst

Artikkelstart

En e-takst (elektronisk takst) er en form for enkel verdivurdering av en bolig/eiendom som foretas av en eiendomsmegler.

En e-takst (elektronisk takst) er et dataverktøy som fastsetter en verdi på eiendommen basert på statistiske data for blant annet standard, beliggenhet og salgspris for tilsvarende boliger i nærområdet. E-taksten inneholder ingen form for teknisk vurdering av eiendommen/boligen.

E-taksten vil danne et grunnlag for, men sammenfaller ikke alltid med, prisantydningen for eiendommen/boligen. Ved fastsettelse av prisantydningen vil eiendomsmegleren foreta konkrete vurderinger av den enkelte boligen. Eksempelvis vil det kunne være stor forskjell i prisantydningen på to leiligheter dersom den ene har vestvendt og den andre har nordvendt balkong, selv om leilighetene for øvrig er like, ligger samme sted, og derfor kan ha lik e-takst.

E-takster ble opprinnelig utviklet til bruk ved refinansiering av eiendommer/boliger, men brukes i dag også når en person skal forhandle boliglånsbetingelser med banken, når det skal fastsettes verdi på eiendommer/boliger ved for eksempel arveoppgjør, skilsmisse eller kausjon, og ved salg av eiendommer/boliger.

Uttesting av e-takster begynte i 2014, og i 2016 ble bruk av e-takst bransjestandard i eiendomsmeglingsbransjen når eiendomsmeglere skal fastsette verdien på en eiendom/bolig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg