Dyvelsdrekk er en plante i skjermplantefamilien. Tørket plantesaft fra røtter og stengler brukes som krydder i Sentral-Asia.

Faktaboks

Etymologi

Fra nederlandsk: 'djeveldritt', som viser til den intense lukten.

Vitenskapelig navn
Ferula assa-foetida

Beskrivelse

Flerårig urt, som blir opptil 3 meter høy. Bladene er gulgrønne og fjærdelte. Blomstene er små, gule og vokser i skjermer.

Dyvelsdrekk kommer opprinnelig fra Sentral-Asia.

Bruk

Dyvelsdrekk brukes nesten utelukkende i Sentral-Asia. Krydderet har en løkliknende smak og kan brukes i alle retter der man ellers ville brukt løk. Det er spesielt brukt i linseretter, da det skal hjelpe mot luft i magen.

Man bruker tørket plantesaft fra røtter og stengler, enten som hele klumper, eller malt til pulver.

Bladene og røttene kan bruke som grønnsak.

Dyvelsdrekk bør brukes i små mengder og oppbevares i tett emballasje, da både smak og lukt er intens. En klump på størrelse med en ert er nok til å gi smak til en stor gryte.

Historie

Helt fra oldtiden av ble dyvelsdrekk importert til Europa og var et populært krydder i Romerriket, der det til dels erstattet det myteomspunne krydderet silphium. Men mot slutten av 1600-tallet avtok bruken, og i dag er krydderet nærmest ukjent i Vesten.

Religion

I India finnes det kaster der religionen forbyr medlemmene å spise løk og hvitløk, og de bruker i stedet dyvelsdrekk for å smaksette mat.

Dyvelsdrekk sies å ha trolldomskraft og skal holde onde ånder borte. I Karibia blir den brukt i voodoo-ritualer.

Folkemedisin

Innen folkemedisinen er den blitt brukt mot blant annet luftsmerter, astma og bronkitt.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

dyvelsdrekk
Ferula assa-foetida
GBIF-ID
8113074

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg