Dyptrykk er innen grafisk industri en rotasjons-trykkmetode der skriften eller bildet som skal gjengis, er etset ned i en kobbersylinder som dyppes i en tyntflytende farge. Fargen skrapes vekk fra overflaten, slik at bare den gjenværende fargen i sylinderens fordypninger avsettes på papiret.

Ved dyptrykk oppnås myke overganger i gjengivelser av foto. Selve prinsippet for dyptrykk utgår fra kobberstikket og raderingen, som også er en form for dyptrykk, men betegnelsen ’dyptrykk’ benyttes vesentlig om maskinelt dyptrykk.

Metoden for maskinelt dyptrykk ble uteksperimentert av maleren Karl Klietsch i England, hvor den første dyptrykkpressen ble konstruert cirka 1890.

Grafisk kunst

I grafisk kunst (grafikk) brukes ordet dyptrykk eller intaglio om ulike radér- og tresnitt-teknikker, for eksempel kobberstikk og etsning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg