Dominobrikker av /iStockphoto. Gjengitt med tillatelse

domino

Dominospill. Brikkerekke i alminnelig domino, hvor brikkeender som ligger mot hverandre skal være like. Brikker med samme tall på begge felt (dubletter) legges på tvers. I andre spill kan man bygge i flere retninger på slike dubletter.

Dominospill av /Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Domino er et selskapsspill med flate og firkantede trebrikker som er dobbelt så lange som brede. Brikkene er på den ene siden delt i to like felt med en tverrstrek. Feltene har påført prikker (øyne) som representerer tall fra 1 og oppover, eller er uten øyne (blank), som representerer 0.

Faktaboks

Uttale
dˈominospill

Et brikkesett består tradisjonelt av 28 brikker med alle tallkombinasjoner fra 0–0 til 6–6. Sett med tall fra 0 til 9 (55 brikker), 0 til 12 (91 brikker), 0 til 15 (136 brikker) og 0 til 18 (190 brikker) brukes også.

Spillet

Alminnelig domino spilles vanligvis av to personer, men det kan også være flere deltakere, avhengig av størrelsen på brikkesettet. Spillerne har fem eller sju brikker på hånden, og ut fra en startbrikke på bordet skal de bygge en rekke ved å legge brikkeender med likt antall øyne inntil hverandre. De legger én og én brikke ut etter tur. Mangler man passende brikker, må man trekke inn brikker fra de resterende til man får mulighet til å legge ut.

Slik fortsetter spillet til en deltaker vinner ved å bli kvitt alle sine brikker, og han får da like mange poeng som summen av motstandernes gjenværende øyne. Blir spillet blokkert fordi ingen har passende brikker, vinner den spilleren som har lavest øyesum på sine gjenværende brikker. En spillserie går som regel til 100 poeng.

Det finnes også mange andre dominospill, for eksempel blokkeringsspill, muggins og matador. I det siste skal brikkeender som ligger mot hverandre gi summen sju i stedet for å være like. Flere kortspill er også tilpasset og kan spilles med dominobrikker, men dette var mer populært tidligere, da kortspill ikke var allment akseptert.

Historikk

En slags dominobrikker er kjent fra Kina på 1100-tallet. Disse brikkene manglet tallet 0 og skulle antakelig representere alle mulige tallkombinasjoner ved kast med to terninger. I Europa er den nåværende brikkeformen kjent fra Italia på 1700-tallet. De fineste av disse brikkene var laget av ibenholt med øyne av elfenben. Brikker av elfenben er også kjent, blant annet fra Nord-Amerika, hvor inuiter har dominospill med opptil 148 ulike brikker i settet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg