Cockney er en folkelig London-dialekt av engelsk. Ordet brukes også om innfødte londonere, tidligere ofte brukt nedsettende om folk fra lavere samfunnslag som i språk og manerer ble ansett for vulgære.

Faktaboks

Uttale
kˈåkni

Det er mange varianter og avskygninger av cockney-dialekten både regionalt og sosialt. Det som skiller cockney fra standardengelsk vil oftest også være å finne i dialekter utenfor London.

Kjennetegnende for cockney er for eksempel åi-lignende uttale av diftongen ai i ord som time, likeledes ai-uttale av diftongen ei i ord som rain, plate. Bortfall av h i fremlyd er vanlig, og mellom vokaler erstattes t med stemmebåndslukke, såkalt glottal stop (glottal plosiv).

I litteraturen er den slagferdige cockney representert ved blant annet Eliza Doolittle i George Bernard Shaws skuespill Pygmalion (1913).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg