cardigan

Av .

Artikkelstart

Cardigan er en strikket jakke utført i tynt, entrådet ullgarn. Cardigan blir brukt av voksne og barn.

Faktaboks

Uttale
kˈa:digən
Etymologi
engelsk

Et cardigansettet består av en genser, vanligvis kortermet, og en jakke i samme farge og utført i det tynne ullgarnet som opprinnelig kom fra grevskapet Cardigan i Wales. Cardigansettet var et svært populært moteplagg blant unge jenter og damer fra slutten av 1950-tallet og inn på 1960-tallet.

Historie

Designet av den tynne ulljakken med raglanfelling til ermene kan føres tilbake til offiser og lord Cardigan, som ledet kavaleriet i et store slaget på BalaklavaKrim. Det slaget endte ikke bra for engelskmennene. Lord Cardigan fikk laget jakken i tynn ull med raglanfelling for å ha den under militæruniform i Krimkrigen (1852–1854). Han visste at det var kaldt der vinterstid, og at militæruniformene bar mer preg av paradeuniform enn av stridsbekledning for vintervær.

Mens lord Cardigan var den som først introduserte plagget var det moteskaper Coco Chanel som gjorde det populært blant kvinner på 1920-tallet. Hennes første kolleksjoner var sportstøy, og da hun selv ble lei av gensere som ødela frisyren laget hun lette ulljakker med knepping i front og lommer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg