Blå, maskinstrikket kvinnegenser med raglanfelling

Raglan er navnet brukt i Storbritannia på en vid frakk av regntett materiale. Opprinnelsen av ordet stammer fra midten av 1850-årene. Frakken har ermer med kileformet skulderparti som smalner mot kragen, slik unngår man en skuldersøm som regnet kan trenge igjennom. Fasongen har også en klar fordel ved at den gir større bevegelsesfrihet enn et tradisjonelt isydd erme.

Faktaboks

Etymologi
engelsk, etter Lord Raglan

Ordet brukes også om selve ermesnittet og kommer fra den første lord Raglan som fikk ideen til utformingen. Det finnes to teorier, den ene at han ønsket seg større frihet til å svinge sverdarmen. Den andre teorien er at han ønsket å skjule at han hadde mistet en arm ved slaget ved Waterloo.

I strikk

Uttrykket brukes også innen strikking om en overdel hvor bol og ermer strikkes hver for seg opp til ermhullene. Der strikkes delene inn på en lang rundpinne og ved å felle på fire faste punkt med jevne mellomrom oppnår man raglanfasongen. Dette er en metode som er lett for nybegynnere ettersom den krever lite montering i ettertid. Plagget får også en mer figurnær utforming og passer godt under ytterplagg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg