cølostat

Illustrasjon av strålegangen mellom primær- og sekundærspeilene i en cølostat
Cølostaten til det tyske solteleskopet på Teide-observatoriet, Tenerife, Kanariøyene.
.

Artikkelstart

Cølostat er et speilsystem som brukes i forbindelse med astronomiske observasjoner av Sola. Cølostaten sikrer et stasjonært ikke-roterende bilde av Sola under dens daglige bevegelse over himmelen.

Faktaboks

Uttale
cølostˈat
Etymologi
av latin ‘himmel’
Også kjent som

coelostat

En cølostat består av to planspeil. Primærspeilet følger Solens bevegelse ved å rotere om Jordens polarakse og reflekterer sollyset mot sekundærspeilet. Her blir sollyset sendt videre i en fast retning til teleskopets avbildende system, som kan bestå av linser eller av speilbasert optikk. Siden solhøyden varierer med årstidene, må sekundærspeilets vinkel og høyde justeres litt hver dag for derved å bli truffet av hele strålen fra primærspeilet og sikre korrekt retning inn i teleskopet.

En rekke bakkebaserte solteleskoper har valgt cølostat som en fordelaktig og praktisk løsning. Dette gjelder spesielt for tidsserier med spektrografer hvor den smale lineære lysspalten kan beholde samme retning på et stasjonært ikke-roterende solbilde. Det var viktig også for det tidligere solobservatoriet på Harestua.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg