Brannseil av ull med lommer for vann hengt opp som demonstrasjon. Det er bygningen seilet henger på som skal beskyttes.

.

Brannseil er en fuktet presenning som skal beskytte mot brannspredning fra en bygning til nabobygningen. Brannseilet skal henges opp på den bygningen eller eventuelt annet som skal beskyttes som aktiv del av brannslokkingen. Seilet må kontinuerlig fuktes. Hensikten er først og fremst å forhindre brann i å spre seg ved strålevarme, dernest forhindre gnister fra brannen å antenne det objektet som beskyttes.

Brannseil var svært viktig for å hindre brannspredning når brannvesenet hadde lite vann tilgjengelig. I dag har brannvesenet vanligvis tilgang på store nok vannmengder og har tilstrekkelig pumpekapasitet til å sprute vann direkte på det objektet som skal beskyttes.

Utforming

Brannseil består vanligvis av lerret eller ull. Det bør ha lommer til vann, slik at fordampingen av vannet går langsommere og derved opprettholdes den beskyttende effekten lenger.

Brannseil skal ha ferdig påmonterte haker, slik at det kan henges raskt opp, gjerne fra bakkenivå ved hjelp av båtshakelignende stenger.

Bruk

Fuktingen av brannseilet måtte gjøres fra den nærmeste vannkilden som var tilgjengelig. I riktig gamle dager var det vann fra åpen kilde (sjøvann, bekk/elv, innsjø) eller fra vannkar som stod i beredskap fylt med vann. Fra vannkilden måtte vannet fraktes med bøtter fram til brannseilet. Lenker med folk ble ofte brukt til dette.

I tidligere tiders brannordninger for byene, ble stilt krav til at brannvesenet skulle ha ett eller flere brannseil, med dertil hørende utstyr for raskt å kunne henge det opp.

Brannseil, eller seil som det også benevnes i gamle dokumenter, er en svært gammel metode for å forhindre brann i å spre seg. Ordet brannseil er også brukt om det som kalles hoppeseil.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg