Borehullslogging er en fellesbetegnelse for en rekke målinger som foretas i petroleumsbrønner, under boring, komplettering og produksjon.

Faktaboks

Etymologi
engelsk Well Logging
Også kjent som

brønnlogging

Under boreprosessen brukes ulike loggeverktøy for å bestemme retning og posisjon av borekronen slik at man når frem til det ønskede området av reservoaret. Andre målinger forteller om bergartens sammensetning gjennom måling av naturlig gammastråling, elektrisk resistivitet, densitet og akustiske egenskaper.

I dag utføres brønnmålinger mens boreprosessen foregår. Metoden MWD (Measurement While Drilling) ble først utviklet for retningsstyring av borekronen. Senere har også LWD (Logging While Drilling) kommet til. Informasjonen om brønnen overføres vanligvis trådløst til boreriggen ved å signalere med trykkpulsasjoner i boreslammet.

I produksjonsfasen brukes nye loggeverktøy for å måle brønnstrømmens egenskaper i ulike deler av brønnen. Derigjennom kan petroleumsresursene utnyttes best mulig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg