Bokklubb er en virksomhet som selger bøker, for det meste i abonnement, direkte til sine kunder eller medlemmer, oftest med en prisfordel. Dette skjer regelmessig, normalt én gang per måned. Medlemmene blir orientert på forhånd om den kommende utvalgte boken gjennom medlemsblad, med mulighet for av- eller ombestilling. Hvis ikke det skjer, får man den faste boken tilsendt. Det finnes mange typer bokklubber. Den utvalgte boken kan gis ut samtidig med at den kommer i ordinær utgave i bokhandelen; boken kan være valgt ut blant tidligere utkomne bøker; bokklubben kan være sitt eget forlag; det kan være snakk om flere bøker om gangen, da dreier det seg om en såkalt pakkebokklubb. Det finnes også spesialbokklubber innen et avgrenset fagområde eller med bøker av en spesiell type, som lyrikkbøker, barnebøker og lignende.

Til de første bokklubbene hører den amerikanske Book-of-the-Month Club som startet i 1926. Omtrent samtidig kom det bokklubber i Tyskland. Verdens største bokklubboperatør er tyske Bertelsmann AG, som har nettbutikker og bokklubber med millioner av medlemmer på verdensbasis.

Det norske bokklubbmarkedet domineres av Bokklubben, som har 7 bokklubber (2021). Andre betydelige aktører på bokklubbmarkedet er Tanum Bokklubber som er et resultat av sammenslåingen av forlagene Cappelen og Damms (Cappelen Damm AS) tidligere bokklubber.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg