bokklubb

Bokklubb, virksomhet som selger bøker, for det meste i abonnement, direkte til sine kunder eller medlemmer, oftest med en prisfordel. Dette skjer regelmessig, normalt én gang per måned. Medlemmene blir orientert på forhånd om den kommende utvalgte boken gjennom medlemsblad, med mulighet for av- eller ombestilling. Hvis ikke det skjer, får man den faste boken tilsendt. Det finnes mange typer bokklubber. Den utvalgte boken kan gis ut samtidig med at den kommer i ordinær utgave i bokhandelen; boken kan være valgt ut blant tidligere utkomne bøker; bokklubben kan være sitt eget forlag; det kan være snakk om flere bøker om gangen, da dreier det seg om en såkalt pakkebokklubb. Det finnes også spesialbokklubber innen et avgrenset fagområde eller med bøker av en spesiell type, som lyrikkbøker, barnebøker o.l.

Til de første bokklubbene hører den amerikanske Book-of-the-Month Club som startet i 1926. Omtrent samtidig kom det bokklubber i Tyskland. Verdens største bokklubboperatør er tyske Bertelsmann AG, som har nettbutikker og bokklubber med millioner av medlemmer på verdensbasis.

Det norske bokklubbmarkedet domineres av Bokklubben, som har 14 bokklubber (2009). Andre betydelige aktører på bokklubbmarkedet er Tanum Bokklubber som er et resultat av sammenslåingen av forlagene Cappelen og Damms (Cappelen Damm AS) tidligere bokklubber.

Totalt har norske bokklubber (2007) en omsetning på 872 millioner kroner i 2007 iflg. Bransjestatistikk fra Den norske Forleggerforening. Dette er en reduksjon fra året før. Nedgangen i bokklubbomsetning skyldes både økt salg gjennom nettbokhandel og omstrukturering av bransjen (se Bokavtalen).

De forskjellige bokklubbene står for vel 20 prosent av den totale omsetningen av bøker i allmennmarkedet og 13,5 prosent av omsetningen i det totale bokmarkedet, som i 2007 var på 6,205 millioner kroner inklusiv lydbøker.

Lenker:Den norske ForleggerforeningBoklubbenTanum Bokklubber

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg