Blokkdiagram fra Askeråsene og Vestre Bærum. Lavlandet består av foldede skifer- og kalklag, åsene er rester av et sammenhengende lavadekke. Det hele er delt opp i nord–sørgående forkastninger. (Etter Th. Kjerulf.)

KF-bok. Begrenset gjenbruk

. Begrenset gjenbruk

Blokkdiagram, blokkskjema, en forenklet måte å tegne et strømskjema eller et prosessdiagram på. I stedet for at man tegner inn alle detaljer, identifiseres hovedfunksjonene og illustreres ved et rektangel med påskrift. De enkelte rektangler knyttes sammen til en kjede som illustrerer prosessen eller systemet.

I geografi og geologi en form for fremstilling av jordskorpens overflateformer og struktur. Man tenker seg skåret ut en firkantet blokk av jordskorpen, som tegnes i parallellperspektiv. Et geologisk blokkdiagram fremstiller både det geologiske kart på jordoverflaten og geologiske profiler i to loddrette plan, og gir derved et meget anskuelig, tredimensjonalt bilde av den geologiske bygning.

I telekommunikasjon brukes blokkdiagrammer mye for å gi et overordnet bilde av et større system bestående av ulike funksjoner eller nettelementer. Det kan f.eks. være de enkelte nettelementene som et transmisjonssystem består av, se illustrasjon av ADSL.

I slike blokkdiagrammer er det vanlig å dele inn funksjoner i blokker med kjente og standardiserte grensesnitt mellom, og disse er gjerne angitt på diagrammet. De enkelte boksene/funksjonen er enten angitt ved navn eller ved kjente symboler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.