Ettersøksjakt
Blod- og fersksporprøve er en jaktprøve som skal bedømme hundens (og ekvipasjens) egnethet for ettersøk av skadet hjortevilt.
Ettersøksjakt
Av .

Blod- og fersksporprøve er en jaktprøve som skal bedømme hundens (og ekvipasjens) egnethet for ettersøk av skadet hjortevilt.

For hunder som skal godkjennes som ettersøkshund har regelverket et eget avsnitt tilpasset Miljødirektoratets Instruks for prøving og godkjenning av ettersøksekvipasjer.

Prøveregler

Blodsporprøven

Et hjortevilt (elg, hjort eller rådyr) antas å være skadet. Skadestedet og fluktretningen er kjent og skal angis. På skadestedet skal det kunne anvises blod. Hundefører kan selv undersøke sporstart. Sporet skal være cirka 600 meter langt og legges med cirka 0,3 liter blod jevnt fordelt over hele sporet. Sporstart, sårleie og sporslutt markeres med oppspark og ekstra blod.

Sporet legges med naturlig forløp i terrenget slik at det danner fire vinkler (brudd i fluktretningen). To steder i sporet opphører blodingen over cirka 10 meter. Minst ett av disse skal være i tilknytning til en vinkel, der blodoppholdet skjer i brutt fluktretning.

Et sted i sporet sparkes marken opp for å markere et sårleie. Dette må ikke være i forbindelse med en vinkel. I sporslutt skal det plasseres en del av et hjortevilt som merkes med samme blod som ble brukt i sporet.

Utlagt blodspor skal være minst 12 timer gammelt og være lagt ut dagen/kvelden før. Ingen merking av sporet til støtte for fører må forekomme. Fra sporstart skal det være tydelig merking i fluktretningen så langt som man antok man kunne se dyret, men ikke lenger enn 25 meter. Sporet skal ikke legges på allerede snødekket mark.

Dommeren vurderer hundens vilje og evne til å ta sporet og følge det, tempo og arbeidsmåte på sporet, vilje til å arbeide ved tap, arbeidsmåte ved tap, interesse for annet vilt og tamdyr, helhetsinntrykk.

Fersksporprøven

Ved fersksporprøven skal hunden føres i en minst fem meter lang line. Den skal villig ta sporet og på en overbevisende måte følge det. Den skal spore i et tempo som er akseptabelt for en tenkt medfølgende skytter. Ved tap skal den klart markere og utrede dette. Ser fører at hunden har tap, kan han hjelpe hunden tilbake. Hunden skal markere når sporet slutter.

Ved denne prøven skal hunden vise evne og vilje til å spore sammenhengende i minst en halv time på ferske spor etter hjortevilt. Prøven skal gjennomføres på bar mark, og sporet skal være minst en time gammelt.

Dommeren vurderer hundens vilje og evne til å ta sporet og følge dette, tempo og arbeidsmåte på sporet, vilje til å arbeide ved tap av sporet, arbeidsmåte ved tap av sporet, interesse for annet vilt og tamdyr, helhetsinntrykk.

Hunden skal føres i en minst fem meter lang line. Den skal villig ta sporet og på en overbevisende måte følge det. Den skal spore i et tempo som er akseptabelt for en tenkt medfølgende skytter. Ved tap skal den klart markere og utrede tapet. Ser fører at hunden har tap eller at hunden forfølger et ferskere spor, kan han hjelpe hunden tilbake. Sporingen skal under enhver omstendighet fortsette på det opprinnelige dyret.

Godkjenning som ettersøkshund

For å klare godkjenningskravet som ettersøkshund, må hunden ha oppnådd minimum andrepremie på blodsporprøven og minimum sju poeng på fersksporprøven.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Unsgård, John Henning og Frøstrup, Johan Christian (2007). Norsk jaktleksikon. Arendal: Friluftsforlaget

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg