bister

Hjulpar, aksling og karm til vogn, penn, lavering, bister på papir, 24,6x18,8 cm., utført i annen halvdel av 1600-tallet av Ciro Ferri.
Nationalmuseum, Stockholm, Public Domain.
Studie, penn, bister, rødt kritt på papir, 10,8x15,6 cm., utført på 1500-tallet av ukjent nederlandsk kunstner.
Metropolitan Museum of Art, New York, Public Domain.

Artikkelstart

Bister er et pigment som blir fremstilt av sot fra ufullstendig forbrenning av tre, særlig bøk.

Faktaboks

Uttale
bˈister
Etymologi
av fransk bistre ‘sotbrunt’

Egenskaper og bruk

For å oppnå god kvalitet, kan man rense pigmentet ved å koke det i vann og deretter filtrere vannet for å skille ut ørsmå korn.

Blandet ut i vann, har bister blitt brukt til monokrom lavering og skyggelegging av tegninger, men også til skriving. Avhengig av konsentrasjonen, varierer bister fra lys til mørk brun farge.

Historikk

Som vannbasert pigment er bister en type blekk, men det kan falle vanskelig å skjelne bister fra andre typer blekk, som sepia. Men selv om bister og sepia er forskjellige produkter, som historisk sett er laget av henholdsvis sot og blekk fra blekksprut (sepia officinalis), ble de i eldre kataloger i museene lett forvekslet. I dag blir de gjerne underlagt kjemisk analyse for å bli identifisert nøyaktig.

Bister er kjent siden 1300-tallet, og ble særlig mye anvendt på 1600-tallet. Men på 1800-tallet vant bruken av syntetisk fremstilt blekk frem.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Feller, Robert L. (1986). Artists' Pigments. A Handbook of their History and Characteristics. Cambridge: Cambridge University Press
  • Hayes, Colin (1980). Den store boken om maling, tegning og grafikk. Teknikker og materialer. Oslo: Aschehoug. Oversettelse og bidrag ved Jan Thurmann-Moe
  • Mayer, Ralph (1991). The Artist's Handbook of Materials and Techniques. New York: Viking
  • Stephenson, Jonathan (1989). The Materials and Techniques of Painting. London: Thames & Hudson

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg