Barfrøstue
Barfrø er i Norge en betegnelse på en bygning for inngang med bygningskropp vinkelrett på hovedhuset; som regel bygget av tre som dørsval med laftet loft over.
Barfrøstue

Barfrøstue fra Bjønngarden, Øvre Rendal, reist ca. 1700. Glomdalsmuseet, Elverum.

.
Lisens: fri

Barfrøstue er en østerdalsk hustype fra 1700-tallet, bestående av et énetasjes hus, oppdelt og innredet slik det var vanlig på Østlandet, men med et toetasjes tilbygg, en barfrø, foran stuedøren midt på langveggen. Underetasjen var vindfang, mens det uoppvarmede rommet ovenpå tjente som senge- og kleskammer. Tilsvarende tårnlignende bygg er også kjent fra Sverige og Danmark.

Murte barfrø

Barfrø kan også bety murt festningsforbygning foran den egentlige festningsporten. I nordveggen på Erkebispegården i Trondheim finnes det murspor på hver side av nordporten som kan være rester av en murt festningsforbygning, en murt barfrø.

Navnet

Opprinnelsen til navnet er uviss, men det kan ha sammenheng med betegnelsen på middelalderborgens hovedtårn, som på tysk het Bergfried ('det som berger freden'), på engelsk belfry eller belfroy, på fransk beffroi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg