avleggere

Jordbær er en plante det er lett å ta avleggere av.

Avleggere er småplanter som oppstår ved at fastsittende, vegetative skudd slår ny rot. Forbindelsen med morplanten kan da senere brytes, slik at avleggeren blir et selvstendig individ. På denne måten foregår det en vegetativ formering.

Rotutviklingen kommer i gang når den nederste delen av skuddet er omgitt av fuktig jord. Man kan enten bøye skuddene ned eller skuffe jord opp omkring dem for å få det til. Når de nye røttene er kommet i god vekst, kan man så kutte forbindelsen med morplanten og plante avleggeren ut for seg selv.

Avleggeren er genetisk lik morplanten (klon). Avleggere brukes som formeringsmetode på arter som det er vanskelig å formere med stiklinger eller der frøformering er uaktuelt. Det er stor forskjell på plantenes evne til å formere seg på denne måten. Jordbærplanten produserer utløpere som lett danner røtter. Solbær, rips og sibirkornell er arter som lett danner røtter når greinene blir dekt med jord. Ved den populære skikk å «stjele avleggere» hos kjente er det som oftest ikke avleggere, men stiklinger man tar.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg