Audioforsterker, innretning for forsterkning av lydsignaler.

Audioforsterkere brukes generelt der man har et elektrisk lydsignal som trenger økt nivå, for eksempel for å forsterke opp det svake signalet fra en mikrofon til ønsket lydnivå i en høyttaler.

Begrepet kan ha ulike betydninger, for eksempel:

  • en enkel forsterker bestående av ett forsterkertrinn
  • en enkel forsterker bestående av flere forsterkertrinn
  • flere forsterkere i serie etter hverandre (som forforsterker og effektforsterker)
  • en sammensatt enhet med flere parallelle forsterkere, som i et stereoanlegg (to forsterkere) eller et hjemmekinoanlegg (fem eller flere forsterkere)

En forsterkers ytelse kan angis enten som effekt i watt (W), eller i form av dB (desibel), der forsterkningen

     SdBP = 10*log10[P2/P1],

hvor P1 er inngangsnivået og P2 er utgangsnivået, begge angitt i W.

Av dette ser vi at en dobling av effekten i W gir 3 dB økning i effekten, tilsvarende en økning i lydtrykket på 3 dB. Hørselen vår kan oppfatte lydtrykksøkninger på 2,5-3 dB, altså tilsvarende en dobling av effekten i W, noe som i praksis betyr at en forsterker på 40 W vil oppfattes marginalt kraftigere enn en forsterker på 20 W.

Det resulterende lydtrykket i en høyttaler avhenger av høyttalerens virkningsgrad, det vil si hvor effektivt den omdanner mottatt effekt til lydtrykk. En tungdrevet høyttaler trenger en kraftigere effektforsterker for å gjengi samme lydtrykk som en lettdrevet høyttaler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

28. februar 2009 skrev Gunnar Sanderud

"Brukes f.eks. mellom mikrofon og høyttaler fordi mikrofonen gir mye svakere signaler enn det som kreves for at høyttaleren skal yte maksimalt."En høyttalers ytelse må betegne lydens kvantitet og kvalitet i forhold til påtrykket den påføres.Når en forsterker er nødvenig etter en mikrofon er det for i det hele tatt å kunne drive høyttaleren.

28. februar 2009 svarte Sverre K. Myren

GunnarHelt enig med deg. Dette fanget jeg ikke opp da jeg gikk gjennom artikkelen. Jeg oppdaterer denne nå.mvhSverre K. Myren

fagansvarlig, lyd og bilde

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.