Audioforsterker, innretning for forsterkning av lydsignaler.

Brukes generelt der man har et elektrisk lydsignal som trenger økt nivå for å kunne brukes i hht. intensjonen med forsterkeranlegget, f.eks. for å forsterke opp det svake signalet fra en mikrofon for å kunne gjengi dette med ønsket nivå i en høyttaler i et PA-anlegg.

Kan ha ulike betydninger, f.eks.;

  • en enkel forsterker bestående av ett forsterkertrinn,
  • en enkel forsterker bestående av flere forsterkertrinn,
  • flere forsterkere i serie etter hverandre (f.eks. forforsterker og effektforsterker),
  • en sammensatt enhet med flere parallelle forsterkere som f.eks. i et stereoanlegg (to forsterkere) eller et hjemmekinoanlegg (fem eller flere forsterkere).

Teknisk

En forsterkers ytelse kan angis enten som effekt i Watt (W), eller i form av dB (desibel), der forsterkningen

SdBP = 10*log10[P2/P1],

hvor P1 er inngangsnivået og P2 er utgangsnivået, begge angitt i W.

Av dette ser vi at en dobling av effekten i W gir 3 dB økning i effekten, tilsvarende en økning i lydtrykket på 3 dB. Hørselen vår kan oppfatte lydtrykksøkninger på 2,5-3 dB, altså tilsvarende en dobling av effekten i W, noe som i praksis betyr at en forsterker på 40 W vil oppfattes marginalt kraftigere enn en forsterker på 20 W.

Det resulterende lydtrykket i en høyttaler avhenger av høyttalerens virkningsgrad, dvs. hvor effektivt den omdanner mottatt effekt til lydtrykk. En tungdrevet høyttaler trenger en kraftigere effektforsterker for å gjengi samme lydtrykk som en lettdrevet høyttaler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

28. februar 2009 skrev Gunnar Sanderud

"Brukes f.eks. mellom mikrofon og høyttaler fordi mikrofonen gir mye svakere signaler enn det som kreves for at høyttaleren skal yte maksimalt."En høyttalers ytelse må betegne lydens kvantitet og kvalitet i forhold til påtrykket den påføres.Når en forsterker er nødvenig etter en mikrofon er det for i det hele tatt å kunne drive høyttaleren.

28. februar 2009 svarte Sverre K. Myren

GunnarHelt enig med deg. Dette fanget jeg ikke opp da jeg gikk gjennom artikkelen. Jeg oppdaterer denne nå.mvhSverre K. Myren

fagansvarlig, lyd og bilde

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.