audioforsterker

Artikkelstart

Audioforsterker, innretning for forsterkning av lydsignaler.

Faktaboks

Etymologi
av latin audio, som angår hørselen
Også kjent som
lydforsterker

Audioforsterkere brukes generelt der man har et elektrisk lydsignal som trenger økt nivå, for eksempel for å forsterke opp det svake signalet fra en mikrofon til ønsket lydnivå i en høyttaler.

Begrepet kan ha ulike betydninger, for eksempel:

  • en enkel forsterker bestående av ett forsterkertrinn
  • en enkel forsterker bestående av flere forsterkertrinn
  • flere forsterkere i serie etter hverandre (som forforsterker og effektforsterker)
  • en sammensatt enhet med flere parallelle forsterkere, som i et stereoanlegg (to forsterkere) eller et hjemmekinoanlegg (fem eller flere forsterkere)

Effekt

En forsterkers ytelse kan angis enten som effekt i watt (W), eller i form av dB (desibel), der forsterkningen

SdBP = 10*log10[P2/P1],

hvor P1 er inngangsnivået og P2 er utgangsnivået, begge angitt i W.

Av dette ser vi at en dobling av effekten i W gir 3 dB økning i effekten, tilsvarende en økning i lydtrykket på 3 dB. Hørselen vår kan oppfatte lydtrykksøkninger på 2,5-3 dB, altså tilsvarende en dobling av effekten i W, noe som i praksis betyr at en forsterker på 40 W vil oppfattes marginalt kraftigere enn en forsterker på 20 W.

Det resulterende lydtrykket i en høyttaler avhenger av høyttalerens virkningsgrad, det vil si hvor effektivt den omdanner mottatt effekt til lydtrykk. En tungdrevet høyttaler trenger en kraftigere effektforsterker for å gjengi samme lydtrykk som en lettdrevet høyttaler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Gunnar Sanderud

"Brukes f.eks. mellom mikrofon og høyttaler fordi mikrofonen gir mye svakere signaler enn det som kreves for at høyttaleren skal yte maksimalt."En høyttalers ytelse må betegne lydens kvantitet og kvalitet i forhold til påtrykket den påføres. Når en forsterker er nødvenig etter en mikrofon er det for i det hele tatt å kunne drive høyttaleren.

svarte Sverre K. Myren

GunnarHelt enig med deg. Dette fanget jeg ikke opp da jeg gikk gjennom artikkelen. Jeg oppdaterer denne nå.mvhSverre K. Myrenfagansvarlig, lyd og bilde

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg