Ataraksia betyr uforstyrrelighet, sinnsro, sjelsstyrke; det at man viser indre harmoni og uberørthet og uavhengighet av alle lykkens omskiftelser. Ataraksia var epikureernes ideal, og har også en sentral plass i skeptikernes filosofi.

Faktaboks

Også kjent som
ataraksi

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Christopher Schive

Norske ordbøker som Tanums rettskrivningsordbok, Norsk ordbok og Norsk rettskrivning blå ordbok benytter alle formen ataraksi. Bør ikke leksikonet benytte den samme formen?

svarte Lars Fredrik Händler Svendsen

Korrekt transkribsjon fra gresk av dette ordet er "ataraksia", dvs. med "a" til slutt (på samme måte som det f.eks. skal være "akrasia", ikke "akrasi"). Tidligere var det imidlertid vanlig å transkribere ordet uten "a" til slutt.

skrev Christopher Schive

Dersom transkripsjonsreglene har endret seg de siste par årene, må en rekke SNL-artikler også endres. Apraksi blir apraksia, anoreksi blir anoreksia osv. Både Tanums rettskrivningsordbok og Norsk ordbok er oppdatert iht. til rettskrivningsendringene som gjelder fra 1. juli 2005 og opererer som nevnt med formene ataraksi, apraksi, anoreksi osv. Når ble transkripsjonsreglene fra gresk endret etter 2005?

svarte Lars Fredrik Händler Svendsen

I praksis vil dette være et spørsmål om skjønn. Hvis vi skulle være helt konsekvente, burde vi f.eks. også skrive "afasia" i stedet for "afasi", siden det greske ordet er "αφασία". Imidlertid er "afasi" så innarbeidet på norsk at det nok bør bli stående. Etter min mening er ikke det samme tilfelle med "ataraksi". Det var dessuten to oppslagsord i SNL, "ataraksi" og "ataraksia", noe som kunne være en smule forvirrende. Ett av alternativene burde velges og det andre burde fjernes. Siden dette er en teknisk term fra gresk filosofi valgte jeg den stavemåten som filosofer flest vil bruke og som etter min mening er mest korrekt. Men, som sagt, slikt vil i stor utstrekning være spørsmål om skjønn.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg