assami

Artikkelstart

Assami, assamesisk, assamisk, språk som hører til de indoariske språkene i den indoeuropeiske språkfamilien.

Faktaboks

Uttale
assˈami

Assami tales i den indiske delstaten Assam av ca. 15 mill. og i Bangladesh av ca. 10 mill. Språket er nær beslektet med bengali og oriya og danner sammen med disse en østlig språkgruppe innen indoarisk. Skriften er på to stavelsestegn nær identisk med den bengalske.

Litteratur

Eldre litteratur

Nyere forskning synes å ha vist at den tantrisk buddhistiske diktning charyapadas eller dohas som muligens stammer fra tiden før 1000 e.Kr., for størstedelen skriver seg fra bengalsk språkområde. Fra Assam finnes bearbeidelser av sanskrit-verker som dateres til 1200- og 1300-tallet. Fra samme periode stammer lyriske og episke sanger. Assams betydeligste dikter er Shankaradeva (1449–1568). Som religiøs reformator styrket han de vishnuittiske tradisjoner. Han oversatte Bhagavata-Purana, skrev oppbyggelige sanger (baragits) og religiøse dramaer (ankiya natas). Tradisjonen ble fortsatt av Madhavadeva.

Assami utviklet før noe annet indisk språk en prosatradisjon. I 1228 e.Kr. ble dalen erobret av thai-folket ahomer. Deres krøniker, som inneholdt dynastihistorie, ble i begynnelsen skrevet på ahom, senere på assami. Tekstene kalles buranjis og dekker perioden 1500–1800-tallet.

Nyere litteratur

På 1800-tallet startet amerikanske baptister misjon i Assam, og de kom til å spille en vesentlig rolle i kampen for å få anerkjent assami som et selvstendig språk i et område der bengali dominerte. Stor betydning fikk Lakshminath Bezbarua (1864–1938), som i sin diktning behandlet nye emner og formidlet impulser fra europeisk åndsliv. Hans linje ble ført videre av lyrikere som Nalinibala (f. 1899) og Dimbeshwar Neog (1899–1967), av dramatikeren Jyotiprasad Agarwala (1903–51) og av tallrike novelle- og romanforfattere. Flere av dem er påvirket av Knut Hamsuns forfatterskap. De fleste kommer fra hinduisk miljø, men islamske navn forekommer også, som f.eks. Syed Abdul Malik (f. 1919). Interessante er noen yngre forfattere som henter emner fra folklore og fra stammeområder som grenser til Assam. En av dem er Lummer Dai, som tilhører adi-stammen i Arunachal Pradesh.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg