ariary

Seddel i valør av 20 000 ariary.

Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ariary er den offisielle myntenheten som brukes i Madagaskar.

Valutakoden til ariary er MGA, og symbolet som brukes for ariary er Ar.

Skillemynten heter iraimbilanja. Av historiske grunner er 1 ariary inndelt i 5 iraimbilanja. Navnene ariary og iraimbilanja er hentet fra myntenheten som ble brukt i prekolonial tid, og inndelingen 1:5 ble valgt for å videreføre den gamle inndelingen. Myntenheten skiller seg således fra de fleste andre myntenheter som har en desimal inndeling (1:100 eller 1:10).

Ariary ble først innført i 1961 for å erstatte madagassisk franc. Verdien av 1 ariary ble satt til 5 franc. Dermed ble verdien av 1 iraimbilanja lik 1 franc. I de etterfølgende år ble det utstedt mynter og sedler i både franc og ariary. Franc ble først den mest populære myntenheten, men etter 1993 ble det en økende oppslutning om bruk av ariary.

I 2005 erstattet ariary franc som landets eneste offisielle myntenhet. Som følge av inflasjon er skillemynten iraimbilanja i praksis ute av bruk. I desember 2022 var verdien av 1 iraimbilanja omtrent 0,05 øre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg