arbeidsstudier

Artikkelstart

Arbeidsstudier er detaljerte og nøyaktige undersøkelser av et arbeids opplegg og gjennomføring i den hensikt å komme frem til enklere, bedre og raskere måter å gjøre det på, og således oppnå å spare tid, krefter og materialer. Arbeidsstudier omfatter tapstidsstudier, metodestudier og tidsstudier.

Ulike arbeidsstudier

Tapstidsstudier

Ved tapstidsstudier undersøkes den tid som går tapt på grunn av ventetid, dårlig utstyr eller andre mangler som arbeideren ikke er herre over selv, og som går ut over den effektive produksjonstid (teknisk tapstid), og videre den tid som går med til å tilfredsstille arbeidernes nødvendige personlige behov (personlig tapstid).

Metodestudier

Ved metodestudier undersøkes selve arbeidet og dets opplegg for å komme frem til bedre og enklere metoder, lettere og kortere transport, mer hensiktsmessig arbeidsplass, bedre tekniske hjelpemidler, enklere og mer hensiktsmessige konstruksjoner og bedre egnede materialer. Et spesielt område innenfor metodestudium er bevegelsesstudier, som tar sikte på å komme frem til så få og hensiktsmessige arbeidsbevegelser som mulig.

Tidsstudier

Ved tidsstudier søker man å fastlegge den tiden det bør ta for en normalarbeider å utføre arbeidet. Ved hjelp av stoppeklokke undersøkes tiden for hver liten deloperasjon og samlet tid for hele arbeidsoperasjonen. En studieteknikk som har fått stor anvendelse i arbeidslivet, er MTM-systemet (Methods-Time Measurement). Denne teknikken tar sikte på å beskrive metoder ved hjelp av symboler som på forhånd er tidsbestemt. Tidsstudiet danner grunnlaget for produksjonsplanlegging, synkronisering av produksjonskjeder, prosjektering av nyanlegg, fastsetting av akkorder med mer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg