Antitrustlovgivning, lovgivning som tar sikte på å ivareta den frie markedskonkurransen ved å forhindre dannelsen av såkalte truster og karteller, det vil si grupper av foretak som dominerer markedet eller på annen måte utøver markedsmakt.

Innenfor norsk rett har antitrustlovgivningen sin bakgrunn i et omfattende prisreguleringssystem som ble utviklet i Norge under den første verdenskrig med etablering av Statens prisdirektorat (nå Konkurransetilsynet) i 1917.

Etter krigen ble prisregulering gradvis erstattet av tiltak for å sikre konkurranse. Tenkningen bak endringene knyttes gjerne til Wilhelm Lauritz Thagaard. I begynnelsen av 1920-årene ble det fastsatt midlertidige bestemmelser om registrering av monopol- og storbedrifter og om konkurranseregulerende sammenslutninger med videre. Den norske trustloven ble vedtatt i 1926 og førte til ytterligere innskrenkning av prisreguleringen. Formålene med den norske trustlovgivningen ivaretas i dag gjennom konkurranseloven og Konkurransetilsynet.

  • Olav Harald Jensen. Den nye norske prisloven. I: Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 17 (1953).
  • Norges Historie, bind 13 s. 69, Cappelen 1988

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.