antitrustlovgivning

Artikkelstart

Antitrustlovgivning, lovgivning som tar sikte på å ivareta den frie markedskonkurransen ved å forhindre dannelsen av såkalte truster og karteller, det vil si grupper av foretak som dominerer markedet eller på annen måte utøver markedsmakt.

Innenfor norsk rett har antitrustlovgivningen sin bakgrunn i et omfattende prisreguleringssystem som ble utviklet i Norge under den første verdenskrig med etablering av Statens prisdirektorat (nå Konkurransetilsynet) i 1917.

Etter krigen ble prisregulering gradvis erstattet av tiltak for å sikre konkurranse. Tenkningen bak endringene knyttes gjerne til Wilhelm Lauritz Thagaard. I begynnelsen av 1920-årene ble det fastsatt midlertidige bestemmelser om registrering av monopol- og storbedrifter og om konkurranseregulerende sammenslutninger med videre. Den norske trustloven ble vedtatt i 1926 og førte til ytterligere innskrenkning av prisreguleringen. Formålene med den norske trustlovgivningen ivaretas i dag gjennom konkurranseloven og Konkurransetilsynet.

Kilder

  • Olav Harald Jensen. Den nye norske prisloven. I: Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 17 (1953).
  • Norges Historie, bind 13 s. 69, Cappelen 1988

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg