Wilhelm Lauritz Thagaard

Faktaboks

Wilhelm Lauritz Thagaard
Født
1890
Død
1970

Wilhelm Thagaard

av . Begrenset gjenbruk

Wilhelm Lauritz Thagaard, født i Oslo, norsk embetsmann; cand.oecon. 1911, cand.jur. 1916. Kontorsjef i Prisdirektoratet 1917, direktør 1920, trustkontrolldirektør 1926, kst. professor i statsvitenskap 1939, prisdirektør igjen 1940–60.

Thagaard spilte i 1920- og 1930-årene en sentral rolle i utformingen av den norske politikken overfor konkurranseregulerende sammenslutninger (se konkurranseregulering). Allerede 1916 hevdet Thagaard at konkurranseregulerende sammenslutninger ikke hadde bare skadelige virkninger, men også kunne føre til et samfunnsmessig gunstig samarbeid mellom bedriftene.

Under den annen verdenskrig var Thagaard i London og arbeidet der med forsyningsspørsmål og retningslinjene for den økonomiske politikken etter krigen, der Thagaard gikk inn for at landet skulle bli mer planøkonomisk. Han var forfatter av den provisoriske anordning av 8. mai 1945 om prisregulering, som etter ham fikk betegnelsen Lex Thagaard. Denne gav Prisdirektoratet vidtgående myndighet til å regulere og føre kontroll med produksjon, omsetning og annen ervervsmessig virksomhet. Han var den sterke mann bak utkastet til ny prislov, som ble vedtatt som midlertidig lov 1947 og som permanent prislov i 1953.

Thagaard inntok i den første etterkrigsperioden, som var preget av vareknapphet og kjøpepress, en sentral stilling i utformingen og ledelsen av norsk økonomi. Han ble tildelt Borgerdådsmedaljen i gull 1961.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg