Konkurranseloven er en norsk lov som har som formål å fremme konkurranse for å bidra til effektiv bruk av samfunnets ressurser. Ved anvendelse av loven skal det tas særlig hensyn til forbrukernes interesser. Loven har forbud mot samarbeid som begrenser konkurransen og mot misbruk av dominerende stilling. Det er også alminnelig meldeplikt for fusjoner og oppkjøp.

Faktaboks

Fullt navn
Lov om konkurranse mellom foretak og kontroll med foretakssammenslutninger
Kortnavn
Konkurranseloven
Forkortelse
krrl.
Også kjent som
lov om konkurranse mellom foretak og kontroll med foretakssammenslutninger
Lovdata-ID
NL/lov/2004-03-05-12

Forvaltningsansvaret er lagt til Konkurransetilsynet. Loven gir konkurransemyndighetene adgang til å ilegge betydelige bøter ved brudd på lovens forbud, og den innfører en adgang til å redusere bøtene for bedrifter som bistår konkurransemyndighetene med oppklaring av overtredelser.

Loven erstattet konkurranseloven av 11. juni 1993. Ett av formålene med den nye konkurranseloven var å harmonisere norsk konkurranselovgivning med konkurransereglene i EU/EØS.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Evensen, Harald & Eivind Sæveraas, red.: Konkurranseloven og EØS-konkurranseloven : med kommentarer, 2009, isbn 978-82-05-32696-5

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg