Antikva
Del av innskriften på Trajansøylen.
Antikva
Av .

Antikva er i arkitekturhistorisk sammenheng en fellesbetegnelse på en gruppe skriftstiler inspirert av antikke forbilder.

Disse var i typografisk sammenheng den romerske kapitalskrift brukt i inskripsjon på Trajansøylens sydøstlige postamentside (113 evt.). I kalligrafisk sammenheng var forbildet dessuten det man trodde var antikke forbilder: den karolingiske minuskelskrift. Trajansøylens innskrift ble fra 1400-tallet av forbilde for en rekke nye skriftstiler, både for innhugget og innfelt skrift på og i bygninger, og for typografiske trykkskriftsnitt.

Trajansøylens innskrift kan være hugget ut år 112–113. Et tidlig renessanseeksempel fra 1446 på antikva i bygningssammenheng finnes i innskriften på fasaden på S. Francesco (Tempio Malatestiano, 1446–1450) i Rimini, Italia. Byggets arkitekt var Leon Battista Alberti.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Edwart M. Catich: The Origin of the Serif; Stan Knight: Historical Scripts.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg