Akvakulturloven er en norsk lov som regulerer produksjonen av vannlevende dyr og planter, også kalt akvakultur. Loven gir vilkår for å få tillatelse til å bedrive akvakultur og fastslår at dette skal drives på en miljømessig forsvarlig måte. Nærings- og fiskeridepartementet kan ifølge loven gi nærmere regler for å sikre at miljøet blir ivaretatt. Lovens formål er å fremme akvakulturnæringens lønnsomhet samtidig som man sikrer en bærekraftig utvikling.

Faktaboks

Fullt navn
Lov om akvakultur
Kortnavn
akvakulturloven
Trådt i kraft
01.01.2006
Lovdata-ID
NL/lov/2005-06-17-79

Bakgrunnen for loven var at akvakulturnæringen på slutten av 1900-tallet endret seg. Mens akvakultur tidligere hovedsaklig handlet om fiskeoppdrett, som var regulert i den daværende fiskeoppdrettsloven, gjorde utviklingen av andre ulike produksjonstyper at man nå trengte en lovgivning som regulerte alle former for akvakultur. I tillegg ønsket man å i større grad ta hensyn til miljøet. Det var derfor behov for en ny, mer omfattende og miljøorientert lov som kunne erstatte fiskeoppdrettsloven, og resultatet ble akvakulturloven.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg