Faktaboks

Youssouf Amine Elalamy
Uttale

elalami'

Født
20. november 1961, Larache
Youssouf Amine Elalamy, 2009
Youssouf Amine Elalamy, 2009
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 3.0

Youssouf Amine Elalamy er en marokkansk forfatter. Han er også aktiv som billedkunstner.

Han har doktorgrad i kommunikasjonsteori og underviser i medievitenskap ved universitetet i Kenitra i Marokko. Både tematikken og stilen i bøkene hans veksler mellom det humoristiske og det tragiske. Debutboken Un Marocain à New York (1998; "En marokkaner i New York") er en munter og ironisk skildring av forskjellene mellom moderne amerikansk livsstil og forholdene i Marokko. Boken oppnådde stor popularitet og fikk flere litterære priser. Hans neste bok, Les Clandestins (2000, "De illegale"), beskriver båtflyktninger fra Nord-Afrika som mislykkes i å ta seg over til Spania. Han skildrer med stor empati hjelpeløse mennesker i havsnød, men fremhever også ironien ved at disse ukjente flyktningene oppnår berømmelse gjennom media idet de mister livet.

Typisk for Elalamys romaner er en fragmentert stil med flere sidestilte fortellinger. Dette ser man blant annet i Oussama mon amour (2011, "Osama min kjærlighet"), der fire fortellerstemmer skildrer et fiktivt selvmordsangrep i et nordafrikansk land. Tittelen er en parodi på roman- og filmtittelen Hiroshima mon amour av Marguerite Duras. Den illustrerer hvordan Elalamys tekster ofte spiller på annen litteratur. I hans seneste roman, Amour Nomade (2013, "Nomadekjærlighet"), har både kjærligheten og muslimsk tradisjon fått større plass enn i hans tidligere bøker. Forfatterskapet hans omfatter også noveller, blant annet den første boken som er skrevet på darija, den marokkanske varianten av arabisk.

Elalamys bøker er oversatt til en rekke språk. Med sin humanistiske holdning og sin ideologiske uavhengighet regnes han som en typisk representant for den nyeste nordafrikanske litteraturen. Som billedkunstner har han holdt utstillinger i flere europeiske land, og han har eksperimentert med ulike måter å sammenstille litteratur og billedkunst på.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg