Faktaboks

William Langland
Uttale
lˈæŋlənd
Født
1332
Død
1400
Levetid - kommentar
fødselsår og dødsår er omtrentlige
William Langland
William Langland
Av /Corpus Christi College, Oxford 𝒲.

William Langland var en engelsk dikter, og Geoffrey Chaucers samtidige. Man antar at han var fra Vest-England og at han tok de lavere vigselsgrader i kirken og slo seg ned i London. Ellers er han kjent som forfatteren av det store religiøse lærediktet The Vision of William Concerning Piers the Plowman, et av middelalderens mektigste drømme- og visjonsdikt. Det finnes i 52 manuskripter, som vitner om dets popularitet og innflytelse, og i tre hovedversjoner (A-, B- og C-tekstene, muligens også en fjerde «z»-versjon).

Diktet gir i allegoriske, men ofte realistisk anskuelige skildringer og episoder et bilde av det syndige livet i de forskjellige samfunnsklassene, og handler om drømmerens søken etter sin sjels frelse, satt opp mot hele menneskehetens frelseshistorie. Plogkaren Piers er en flertydig skikkelse, som i enkelte partier symboliserer Jesus. I sin versform er Piers Plowman den siste betydelige utløperen av den gamle allittererende diktning.

En moderne vitenskapelig tekstutgave i tre bind (A-, B- og C-versjonene), redigert av G. Kane og E. T. Donaldson, kom i henholdsvis 1960, 1975 og 1997. H. W. Wells og N. Coghill har utgitt utvalg på moderne engelsk. En norsk oversettelse av deler av C-versjonen ved A. O. Sandved, Peter Plogmann, utkom i 1990.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg