William Langland

Faktaboks

William Langland
uttale:
lˈæŋlənd
født:
1332
død:
1400
fødselsår og dødsår er omtrentlige

William Langland var en engelsk dikter, og Geoffrey Chaucers samtidige. Man antar at han var fra Vest-England og at han tok de lavere vigselsgrader i kirken og slo seg ned i London. Ellers er han kjent som forfatteren av det store religiøse lærediktet The Vision of William Concerning Piers the Plowman, et av middelalderens mektigste drømme- og visjonsdikt. Det finnes i 52 manuskripter, som vitner om dets popularitet og innflytelse, og i tre hovedversjoner (A-, B- og C-tekstene, muligens også en fjerde «z»-versjon).

Diktet gir i allegoriske, men ofte realistisk anskuelige skildringer og episoder et bilde av det syndige livet i de forskjellige samfunnsklassene, og handler om drømmerens søken etter sin sjels frelse, satt opp mot hele menneskehetens frelseshistorie. Plogkaren Piers er en flertydig skikkelse, som i enkelte partier symboliserer Jesus. I sin versform er Piers Plowman den siste betydelige utløperen av den gamle allittererende diktning.

En moderne vitenskapelig tekstutgave i tre bind (A-, B- og C-versjonene), redigert av G. Kane og E. T. Donaldson, kom i henholdsvis 1960, 1975 og 1997. H. W. Wells og N. Coghill har utgitt utvalg på moderne engelsk. En norsk oversettelse av deler av C-versjonen ved A. O. Sandved, Peter Plogmann, utkom i 1990.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg