James Cagney

Faktaboks

James Cagney

James Francis Cagney jr.

Uttale
kˈægni
Født
17. juli 1899, New York City
Død
30. mars 1986, Stanford, New York

James Cagney i filmen The Public Enemy fra 1931, som gjorde ham til stjerne. Her spilte han en hensynsløs gangster fra forbudstidens USA. Til høyre Jean Harlow, som også hadde suksess i filmen, i rollen som platinablond vamp.

Cagney, James
Av /Kunnskapsforlaget/NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

James Cagney var en filmskuespiller fra USA. Han var et av Hollywoods største navn fra 1930-tallet, og var kjent som en allsidig skuespiller og danser.

Fra varieté til film

Etter å ha opptrådt som skuespiller og danser på varietéscener og på Broadway i 1920-årene, filmdebuterte han i 1930 og slo i gjennom i The Public Enemy (Samfunnets fiende, 1931).

Gangsterroller

Rollen som hensynsløs gangster varierte han i senere filmer, blant annet i Angels With Dirty Faces (Svarte engler, 1938; Oscar-nominasjon), Each Dawn I Die (1939), White Heat (1949) og Love Me Or Leave Me (1955; Oscar-nominasjon). Cagneys utstråling kunne også anvendes med hell i sang- og dansescenene i Yankee Doodle Dandy (1942), hvor han spilte entertaineren George M. Cohan og vant en Oscar for beste hovedrolle.

Etter 20 års fravær fra filmen spilte han i Ragtime (1981), som ble hans siste spillefilm. Han utga selvbiografien Cagney by Cagney i 1976.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg