Faktaboks

Wandsworth
Uttale
wˈåndzwəþ

Wandsworth er en bykommune i Storbritannia, England, i Surrey fylke, en av Londons indre bydeler, ved sørbredden av Themsen. Bykommunen hadde 306 995 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 34 kvadratkilometer. Wandsworth inkluderer distrikter som Roehampton, Putney, Earlsfield, Battersea, Tooting og deler av Clapham og Balham.

I kommunen finnes variert lettindustri, bryggerier og kraftproduksjon. Det meste av industrien ligger langs Themsen, men deler av de gamle industriområdene er omgjort til fasjonable boligområder. Wandsworth Prison fra 1851 er et fengsel for mannlige straffedømte, og er et av de største i Europa. Fem større bruer krysser elven. New Covent Garden Market med salg av blomster og frukt og grønnsaker ble flyttet fra Westminster i 1974 og holder til ved Nine Elms i det nordøstlige hjørnet av kommunen.

Wandsworth har betydelige grøntarealer, blant annet Wandsworth Common, Tooting Common, Putney Heath og deler av Clapham og Wimbledon. Det årlige University Boat Race mellom lag fra universitetene Oxford og Cambridge starter i nærheten av Putney Bridge. Battersea Park er en fornøyelsespark på sørbredden av Themsen og ble åpnet i 1858.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg