Surrey - fylke i England

Surrey er et fylke og et grevskap i Storbritannia, England, sør og sørvest for London, omkring krittåsene North Downs. Fylket hadde 1 132 390 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 1663 kvadratkilometer. Administrativt senter er Kingston-upon-Thames. Det høyeste punktet i fylket er Leith Hill, 294 meter over havet.

Faktaboks

uttale:
sˈʌri

Gjennomsnittsinntekten i Surrey er en av landets høyeste og fylket sies å ha den høyeste andelen millionærer i Storbritannia. Fylket er for det meste meget fruktbart og har store gartnerier, melkeproduksjon og saueavl. I nordøst er det betydelig forstadsbebyggelse til London med en del industri. Surrey har flere hovedkontor for organisasjoner og selskaper enn noen andre fylker i Storbritannia.

Elektronikkprodusentene Whirlpool, Canon, Toshiba, Samsung og Philips holder til her, i tillegg til bilprodusentene Kia Motors og Toyota UK, farmasiselskapet Pfizer og og oljegiganten Esso. Noen av de største multinasjonale selskapene innen konsumvarer i verden har sitt britiske eller europeiske hovedkvarter i Surrey, inkludert Unilever, Procter & Gamble, Nestlé og Colgate-Palmolive.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg