Faktaboks

Uttale
sˈʌri

Surrey er et fylke og et grevskap i Storbritannia, England, sør og sørvest for London, omkring krittåsene North Downs. Fylket hadde 1 132 390 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 1663 kvadratkilometer. Administrativt senter er Kingston-upon-Thames. Det høyeste punktet i fylket er Leith Hill, 294 meter over havet.

Gjennomsnittsinntekten i Surrey er en av landets høyeste og fylket sies å ha den høyeste andelen millionærer i Storbritannia. Fylket er for det meste meget fruktbart og har store gartnerier, melkeproduksjon og saueavl. I nordøst er det betydelig forstadsbebyggelse til London med en del industri. Surrey har flere hovedkontor for organisasjoner og selskaper enn noen andre fylker i Storbritannia.

Elektronikkprodusentene Whirlpool, Canon, Toshiba, Samsung og Philips holder til her, i tillegg til bilprodusentene Kia Motors og Toyota UK, farmasiselskapet Pfizer og og oljegiganten Esso. Noen av de største multinasjonale selskapene innen konsumvarer i verden har sitt britiske eller europeiske hovedkvarter i Surrey, inkludert Unilever, Procter & Gamble, Nestlé og Colgate-Palmolive.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg