Faktaboks

Walter De Maria
Født
1. oktober 1935, Albany, California, USA
Død
25. juli 2013, Los Angeles, California, USA

Walter De Maria var en amerikansk billedkunstner. Han regnes blant de mest innflytelsesrike kunstnerne som etablerte seg i USA i 1960-årene. I sine symbolsk-mytiske arbeider tar han opp flere av de viktigste strømningene fra denne perioden, så som minimalisme, serielle strukturer og land art.

Tidlig i karrieren organiserte De Maria en rekke happenings og spilte en tid slagverk i rockegruppen The Primitives, en forløper for The Velvet Underground. Han er mest kjent for installasjoner der han tok i bruk materialer fra naturen. Hans første Earth Room – installasjon med jord i galleriet – ble arrangert i München i 1968. Senere gjennomførte han flere større arbeider i ørkenlandskapet i det sørvestlige USA, kalt Earthworks.

Sentrale verk

The lightening field
The Lightening Field (New Mexico, 1977) består av 400 slanke påler av rustfritt stål plassert i et rutemønster over et område i størrelse én mile ganger én kilometer. Pålene fungerer som lynavledere i tordenvær.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

The Lightening Field (New Mexico, 1977) er De Marias mest kjente land art-prosjekt. Verket består av 400 slanke påler av rustfritt stål plassert i et gridmønster over et område i størrelse én mile ganger én kilometer. Pålene fungerer som lynavledere i tordenvær, noe som skaper en spektakulær effekt under de rette meteorologiske forholdene.

The Vertical Earth Kilometer (1977) er en kilometerlang messingpåle som er senket vertikalt ned i jorden i hele dens lengde. Verket er permanent installert i grunnen foran Fridericianum-museet i den tyske byen Kassel, opprinnelig plassert der i forbindelse med Documenta-utstillingen i 1977.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg