Wachowski-søsknene er filmregissører og manusforfattere fra USA. Lana Wachowski (tidligere Laurence «Larry») er født 21. juni 1965, og Lilly Wachowski (tidligere Andrew Paul «Andy») er født 29. desember 1967, begge i Chicago. De er best kjent for den nyskapende science fiction-filmen The Matrix (1999), som det er kommet tre oppfølgere til

Faktaboks

Uttale
wasjˈåuski-
Også kjent som

Lana Wachowski og Lilly Wachowski

tidligere Larry Wachowski og Andy Wachowski

Gjennombrudd

Søskenparet gjorde seg først bemerket med manuset til actionfilmen Assassins (Leiemordere, 1995). Regidebuten Bound (1996) var en stilsikker gangsterfilm utformet som et kammerdrama. The Matrix (1999; regi og manus), med Keanu Reeves i hovedrollen, var et gjennombrudd for Wachowski-søsknene og en stor internasjonal suksess. To oppfølgere kom i 2003, også disse med manus og regi av søskenparet. I 2021 kom den fjerde filmen i serien, The Matrix Resurrections.

Siden har de blant annet regissert den kritikerroste og komplekse flettverksfilmen Cloud Atlas (2012) sammen med Tom Tykwer, den futuristiske eventyrfilmen Jupiter Ascending (2015) og TV-serien Sense8 (2015–2018).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg