Faktaboks

Tom Tykwer
Født
23. mai 1965, Wuppertal
Tom Tykwer mottar en pris for TV-serien Babylon Berlin under Deutscher Fernsehpreis i 2018.
.

Tom Tykwer er en tysk filmregissør og manusforfatter. Filmene hans har ofte bærende elementer fra thriller-sjangeren, med stort fokus på foto og klipp. Han er en selvlært og eksperimentell filmskaper, og er mest kjent for Lola rennt (Løp Lola Løp) fra 1998.

Debut

Tykwer fikk oppmerksomhet og internasjonal distribusjon allerede med debuten Die tödliche Maria (Dødelige Maria, 1994), en psykologisk studie av en innesluttet og mentalt forstyrret kvinne. Den underfundige Winterschläfer (1997) skildret relasjonene mellom en håndfull mennesker i en by i Alpene.

Gjennombrudd

Det store gjennombruddet kom med den originale og dynamiske thrilleren Lola rennt (Løp Lola Løp, 1998). Filmen handler om en ung mann som har rotet bort en halv million kroner tilhørende kriminelle. Pengene skal tilbakebetales innen 20 minutter, og han ringer Lola for å få hjelp. Filmen lanserte Franka Potente internasjonalt, og hun spilte også hovedrollen i Der Krieger und die Kaiserin (Krigeren og Keiserinnen, 2000).

Litterære forelegg

Han har siden regissert flere filmer med litterære forelegg: Perfume (Parfymen: historien om en morder, 2006), etter Patrick Süskind, den futuristiske eventyrfilmen Cloud Atlas (2012), etter David Mitchell, og A Hologram for the King (2016), etter Dave Eggers. De to sistnevnte filmene har Tom Hanks i hovedrollen.

Den populære TV-serien Babylon Berlin (2017-), hvor Tykwer er både medforfatter og medregissør, er en blanding av historisk krim og thriller med handling lagt til Berlin på 1920-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg