Tom Tykwer er en tysk filmregissør og manusforfatter. Filmene hans har ofte bærende elementer fra thriller-sjangeren med stort fokus på foto og klipp. Han er en selvlært og eksperimentell filmskaper, og er mest kjent for Lola rennt (Løp Lola Løp) fra 1998.

Tykwer fikk oppmerksomhet og internasjonal distribusjon allerede med debuten Die tödliche Maria (Dødelige Maria, 1994), en psykologisk studie av en innesluttet og mentalt forstyrret kvinne. Den underfundige Winterschläfer (1997) skildret relasjonene mellom en håndfull mennesker i en by i Alpene.

Det store gjennombruddet kom med den originale og dynamiske thrilleren Lola rennt (Løp Lola Løp, 1998). Filmen handler om en ung mann som har rotet bort en halv million kroner tilhørende kriminelle. Pengene skal tilbakebetales innen 20 minutter, og han ringer Lola for å få hjelp. Filmen lanserte Franka Potente internasjonalt, og hun spilte også hovedrollen i Der Krieger und die Kaiserin (Krigeren og Keiserinnen, 2000).

Han har siden regissert flere filmer med litterære forelegg: Perfume (Parfymen: historien om en morder, 2006) etter Patrick Süskind, den futuristiske eventyrfilmen Cloud Atlas (2012) etter David Mitchell og A Hologram for the King (2016) etter Dave Eggers; begge de to sistnevnte med Tom Hanks i hovedrollen.

Den populære TV-serien Babylon Berlin (2017- ), hvor Tykwer er både medforfatter og -regissør, er en blanding av historisk krim og thriller med handling lagt til Berlin på 1920-tallet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.