Faktaboks

WIZO
fork. for eng. Women's International Zionist Organization
Wizoklinikk i Beer Sheba 1949
Wizoklinikk i Beer Sheba 1949
Av .

WIZO er en jødisk internasjonal kvinneorganisasjon som ble stiftet i Storbritannia i 1920 av en gruppe jødiske kvinner under ledelse av Rebecca Sieff i 1920. Formålet var å fremme kvinners og barns rettigheter og helse i Eretz Israel (Palestina). Den norske avdelingen ble grunnlagt i 1931.

Wizo består i dag av en rekke lokalforeninger i rundt 50 land, og har rundt 250 tusen medlemmer. Siden 1949 ligger dens hovedkontor i Israel. Wizo driver i dag en utstrakt opplysningsvirksomhet blant kvinner og finansierer og driver rundt 800 sosiale institusjoner i Israel – blant annet barnehjem, daghjem og aldershjem.

Organisasjonen er en såkalt NGO (Non Government Organization) og er representert som høringsinstans i FN og EU.

WIZO tilsvarer den amerikanske organisasjonen Hadassa, som ble grunnlagt av Henrietta Szold i 1920 med tilnærmet samme formål. Hadassa eier og driver også det internasjonalt anerkjente sykehuset og forskningsinstitusjonen, Hadassa, i Jerusalem.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg