Vostok, russisk (opprinnelig sovjetisk) forskningsstasjon i de sentrale deler av innlandsisen i Antarktis (78° 28ʹ s.br., 106° 48ʹ ø.l.), omtrent 1300 km fra Sørpolen. Stasjonen ble åpnet i desember 1957 i forbindelse med det internasjonale geofysiske år og ligger i en høyde på omkring 3500 moh. Kjent for å ha hatt den laveste temperatur observert på Jordens overflate: −89,2 °C den 21. juli 1983. Årsmiddelet er også det laveste i verden, omkring −55 °C.

Her er også foretatt den dypeste boringen i Antarktis, ned til i overkant av  3700 meter. Borkjernen har gitt grunnlag for rekonstruksjon av klima, temperaturvariasjoner og variasjoner i drivhusgasser gjennom en periode som dekker de siste 410 000 år. Hyttene benyttet i forbindelse med boringene etter de dype iskjernen har navn etter Professor Kudryashov som var en sentral leder av boreprosjektet på Vostok, og er i dag fredet som et historisk minnesmerke under Antarktistraktaten.

Nær stasjonen ligger den største kjente subglasiale innsjø vi kjenner til i dag, Vostoksjøen, som ligger ca. 4000 meter under isoverflaten. Den 5. februar 2012 skjedde gjennomboring til innsjøen, da iskjerneboret fikk kontakt med selve vannet i innsjøen, 3769.3 meter under isen. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.