Vostok (forskningsstasjon)

Artikkelstart

Vostok, russisk (opprinnelig sovjetisk) forskningsstasjon i de sentrale deler av innlandsisen i Antarktis (78° 28ʹ s.br., 106° 48ʹ ø.l.), omtrent 1300 km fra Sørpolen. Stasjonen ble åpnet i desember 1957 i forbindelse med det internasjonale geofysiske år og ligger i en høyde på omkring 3500 moh. Kjent for å ha hatt den laveste temperatur observert på Jordens overflate: −89,2 °C den 21. juli 1983. Årsmiddelet er også det laveste i verden, omkring −55 °C.

Faktaboks

Etymologi
russisk ‘øst’

Her er også foretatt den dypeste boringen i Antarktis, ned til i overkant av 3700 meter. Borkjernen har gitt grunnlag for rekonstruksjon av klima, temperaturvariasjoner og variasjoner i drivhusgasser gjennom en periode som dekker de siste 410 000 år. Hyttene benyttet i forbindelse med boringene etter de dype iskjernen har navn etter Professor Kudryashov som var en sentral leder av boreprosjektet på Vostok, og er i dag fredet som et historisk minnesmerke under Antarktistraktaten.

Nær stasjonen ligger den største kjente subglasiale innsjø vi kjenner til i dag, Vostoksjøen, som ligger ca. 4000 meter under isoverflaten. Den 5. februar 2012 skjedde gjennomboring til innsjøen, da iskjerneboret fikk kontakt med selve vannet i innsjøen, 3769.3 meter under isen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg