Vostok er en russisk (opprinnelig sovjetisk) forskningsstasjon i de sentrale deler av innlandsisen i Antarktis (78° 28ʹ s.br., 106° 48ʹ ø.l.), omtrent 1300 km fra Sørpolen. Stasjonen ble åpnet i desember 1957 i forbindelse med det internasjonale geofysiske år og ligger i en høyde på omkring 3500 moh. Stasjonen er kjent for å ha hatt den laveste temperatur observert på Jordens overflate: −89,2 °C den 21. juli 1983. Årsmiddelet er også det laveste i verden, omkring −55 °C.

Faktaboks

Etymologi
russisk ‘øst’

Her er også foretatt den dypeste boringen i Antarktis, ned til i overkant av 3700 meter. Borkjernen har gitt grunnlag for rekonstruksjon av klima, temperaturvariasjoner og variasjoner i drivhusgasser gjennom en periode som dekker de siste 410 000 år. Hyttene benyttet i forbindelse med boringene etter de dype iskjernen har navn etter Professor Kudryashov som var en sentral leder av boreprosjektet på Vostok, og er i dag fredet som et historisk minnesmerke under Antarktistraktaten.

Nær stasjonen ligger den største kjente subglasiale innsjø vi kjenner til i dag, Vostoksjøen, som ligger cirka 4000 meter under isoverflaten. Den 5. februar 2012 skjedde gjennomboring til innsjøen, da iskjerneboret fikk kontakt med selve vannet i innsjøen, 3769.3 meter under isen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg