Det internasjonale geofysiske år

Artikkelstart

Det internasjonale geofysiske år er en betegnelse for tidsrommet juli 1957 til desember 1958 og for et forskningsprogram som ble organisert i perioden. 67 nasjoner deltok i forskningsprogrammet som søkte å finne svar på problemer angående Jordens fysikk – prosesser i atmosfæren, i havet og i den faste Jorden. Det internasjonale geofysiske år var en fortsettelse av de to første internasjonale polarårene som fant sted henholdsvis 1882–1883 og 1932–1933. Aktiviteten ble koordinert av en komité nedsatt av International Council of Scientific Unions (ICSU).

Faktaboks

Uttale
internasjonale geofˈysiske år
Etymologi
av engelsk International Geophysical Year
Også kjent som
IGY

Under det internasjonale geofysiske år fikk man de første kunstige satellittene i bane rundt Jorden. De gav helt ny informasjon om den øvre atmosfære og det nære verdensrommet. I tillegg var det i denne perioden solflekkmaksimum, noe som påvirker flere geofysiske fenomener.

Polare forhold var sentrale under det internasjonale geofysiske år, og elleve nasjoner, inkludert Norge, opprettet forskningsstasjoner i Antarktis i løpet av denne perioden. Denne virksomheten danner grunnlaget for det omfattende vitenskapelige og politiske samarbeid (Antarktis-traktaten) som man senere har hatt i Antarktis.

Videreføring 

Observasjonsprogrammet under det internasjonale geofysiske året ble fortsatt i 1959 i noe mindre omfang under navnet International Geophysical Cooperation (IGC). Senere oppfølginger har vært: Det internasjonale stille solår, IQSY (av eng. International Quiet Sun Year) 1964–1965, hvor man spesielt tok sikte på å studere forholdene i atmosfæren i en periode med lav solflekkaktivitet og Det internasjonale magnetosfæriske studium, IMS (av eng. International Magnetospheric Studium) 1976–1979, hvor målet var å få ny kunnskap om det nære verdensrommet, Jordens magnetosfære.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg