Video on demand er et system som gir individuell aksess over telenettet eller et kabelfjernsynsnett til et stort arkiv med videofilmer/videogrammer. Teknologien gjør det mulig for seerne å bestille programmer fra for eksempel TV-selskapenes arkiver og se dem på hvilket som helst tidspunkt.

Faktaboks

Etymologi
engelsk ‘video etter behov, etterspørsel’
Også kjent som

VoD

Systemet krever en toveis forbindelse, hvor kunden den ene veien kan sende meldinger til arkivet om ønsket video, og videosignalet sendes tilbake den andre veien. Båndbreddekravet blir derved svært forskjellig i de to retninger og fungerer gode med såkalt asymmetrisk kommunikasjon (ADSL, VDSL). Tjenesten krever at brukeren er tilknyttet et bredbåndsnett med tilstrekkelig kapasitet.

Video on demand er nå i praksis erstattet av ulike strømmetjenester som for eksempel Youtube, kabel-TV- eller bredbåndselskapets interne programtilbud.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg