Faktaboks

Victor Sjöström

Victor David Sjöström

Født
20. september 1879, Silbodal, Värmland
Død
3. januar 1960, Stockholm

Portrett av Victor Sjöström.

.

Victor Sjöström var en svensk filmregissør og -skuespiller, og en av stumfilmens ledende personligheter. Sammen med Mauritz Stiller stod han for en første gullalder i svensk film fra starten av 1910-tallet, og han har blitt kalt den svenske filmens far.

Gjennombrudd

Sjöström kom til filmen i 1912, og allerede i Ingeborg Holm (1913) demonstrerte han sitt store regitalent. Terje Vigen (1916) etter Henrik Ibsen, og Tösen från Stormyrtorpet (1917) etter Selma Lagerlöf, ble gjennombruddsfilmer både hjemme og utenlands.

Disse ble fulgt av flere betydelige og internasjonalt bemerkede filmer, som Berg-Ejvind och hans hustru (1917), Ingmarssönerna (1919; to deler) og Körkarlen (1920). Her viste Sjöström seg både som en av sin tids fineste filmfortellere og som en kraftfull og samtidig subtil skuespiller.

Hollywood

Med sin nøye avstemte realisme og gripende portretter av mennesker som livet har rammet hardt, brakte Sjöström svensk film inn i første rekke internasjonalt. Han kom imidlertid i konflikt med Svensk Filmindustri, reiste til Hollywood og laget blant annet He Who Gets Slapped (Han som får ørefikene, 1924), The Scarlet Letter (1926) og The Wind (1928). Tilbake i Sverige virket han som skuespiller.

Med Bergman

Ingmar Bergman og Victor Sjöström under innspillingen av Smultronstället i 1957.

.

Som produksjonsansvarlig i Svensk Filmindustri i 1940-årene hjalp han frem Ingmar Bergman. Han siste arbeid ble som skuespiller i den mesterlig utførte hovedrollen i Bergmans Smultronstället (Jordbærstedet, 1957; Bafta-nominasjon), og for innsatsen vant Sjöström kritikerprisen under Filmfestivalen i Berlin.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Victor Sjöström

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg