Victor-Levy Beaulieu

Faktaboks

Victor-Levy Beaulieu
Uttale

boljø

Artikkelstart

Beaulieu, Victor-Lévy, født 1945, fransk-kanadisk forfatter. Hans verk er svært omfattende, og både hans oppfatninger og mange av bøkene hans har vært omdiskuterte. Han er en sterk tilhenger av at Québec skal gjøre seg fullstendig uavhengig av resten av Canada. Særlig har han polemisert mot de fransk-kanadiere som mener at representantene for franskspråklig og engelskspråklig kultur må samarbeide mest mulig.

Som forfatter er Beaulieu mest kjent for sine romaner. I bøkene veksler han ofte mellom en realistisk stil og en drømmeaktig, nesten surrealistisk uttrykksform. Titlene er ofte preget av ordspill og språklig lek. Blant hans mest kjente romaner kan nevnes Don Quichotte de la démanche (1975, "Den forvridde Don Quichotte") og L'héritage (3 bind 1987 - 2009; "Arven"). Han har også skrevet noveller, teaterstykker og ikke minst manuskripter for film og fjernsyn. Men først og fremst er han kjent for bøker viet livet og verket til forfattere som har betydd mye for ham, blant annet Jack Kerouac (1972), Herman Melville (3 bind, 1978 - 80), Voltaire (1994) og James Joyce (2006). I 2015 har han utgitt en omfattende studie over Friedrich Nietzshes liv og verk.

Beaulieu har mottatt mange litterære utmerkelser i Canada og i Frankrike. De viktigste bøkene hans foreligger i engelsk oversettelse.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg