Vesterbro

Renoverte leiegårder på Vesterbro. Her fra Halmtorvet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Vesterbro er en sentralt beliggende bydel i København i Danmark, vestover fra Hovedbanegården og Vesterport stasjon. Bydelen hadde 43 579 innbyggere i 2015.

Mot sør ligger jernbaneanlegget og Sydhavnen, mot nord grenser Vesterbro til Frederiksberg kommune. Sentrale gater er Vesterbrogade (som stedvis er kommunegrense mot Frederiksberg), Søndre Boulevard og Ingerslevgade (mot jernbanen). Vesterbro preges av leiegårder fra siste halvdel av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet, men også av tradisjonell industri som Carlsberg Bryggerier, foruten de mange hoteller i kvartalene nær Hovedbanegården. Bydelen har også gjennom hele sin historie kunnet tilby et bredt spekter av forlystelser, her ligger Tivoli, Det Ny Teater og Circusbygningen. Vesterbro har alltid vært preget av innflyttere, først fra provinsene under Københavns sterke vekstperiode fra slutten av 1800-tallet, etter 1960 særlig fra oversjøiske land. Rimelige boligpriser har gjennom årene også gjort Vesterbro attraktiv for studenter.

Fra 1990-tallet har det foregått en omfattende byfornyelse på Vesterbro, både av nedslitte leiegårder og ved omdanning av tidligere industrikvartaler. Det største enkeltprosjektet er ombyggingen av slakteriene i Kødbyen til et kultur- og idrettskompleks med messehall.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg