Deler av Den Brune Kødby med nybygd restaurantbygg.

Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Kødbyen er en populær betegnelse på et område i det sentrale København i Danmark som tidligere var dominert av slakterier. I 1874-1879 ble Københavns nye kutorg anlagt på Vesterbro. Inntil torget ble det i de følgende årtier oppført et stort antall bygninger i rødbrun tegl for slakting og kjøttskjæring, i dag omtalt som 'Den Brune Kødby'. Sentralt ligger Øksnehallen (oksehallen) fra 1901, en stor hallkonstruksjon i støpejern og tre, tegnet av Ludwig Peter Fenger, der slaktedyr ble omsatt. Sørvest for den brune kødby ble på 1930-tallet anlagt 'Den Hvide Kødby', tegnet av Poul Holsøe. Denne tok etter hvert over funksjonene til de eldre bygningene, og huser stadig kjøttvareforetak.

Fra 1990-årene er det meste av Kødbyen omdannet til kafeer, restauranter, kunstgallerier mm. Øksnehallen fungerer i dag som byøkologisk senter. Den Brune Kødby ble fredet i 1984. I 1996 ble også Den Hvide Kødby fredet, som et av den tidlige funksjonalismens hovedverk i Danmark.

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.