Deler av Den Brune Kødby med nybygd restaurantbygg.

Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Kødbyen er en populær betegnelse på et område i det sentrale København i Danmark som tidligere var dominert av slakterier. I 1874-1879 ble Københavns nye kutorg anlagt på Vesterbro. Inntil torget ble det i de følgende årtier oppført et stort antall bygninger i rødbrun tegl for slakting og kjøttskjæring, i dag omtalt som 'Den Brune Kødby'. Sentralt ligger Øksnehallen (oksehallen) fra 1901, en stor hallkonstruksjon i støpejern og tre, tegnet av Ludwig Peter Fenger, der slaktedyr ble omsatt. Sørvest for den brune kødby ble på 1930-tallet anlagt 'Den Hvide Kødby', tegnet av Poul Holsøe. Denne tok etter hvert over funksjonene til de eldre bygningene, og huser stadig kjøttvareforetak.

Fra 1990-årene er det meste av Kødbyen omdannet til kafeer, restauranter, kunstgallerier mm. Øksnehallen fungerer i dag som byøkologisk senter. Den Brune Kødby ble fredet i 1984. I 1996 ble også Den Hvide Kødby fredet, som et av den tidlige funksjonalismens hovedverk i Danmark.

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.