Verdenspostforeningen

Verdenspostforeningen, organisasjon stiftet ved en traktat inngått i Bern, Sveits, i 1874. Nåværende navn fra 1878 da Verdenspostkonvensjonen ble undertegnet av 32 stater, deriblant Norge, i Paris. Verdenspostforeningen har sete i Bern. Fra 1948 har foreningen vært en særorganisasjon i FN. Den hadde 191 medlemsland i 2006.

Faktaboks

også kjent som:
fransk Union postale universelle
engelsk Universal Postal Union (UPU)

Verdenspostkonvensjonen er den viktigste av Verdenspostforeningens mellomfolkelige avtaler og går i prinsippet ut på at medlemslandene i postal henseende betraktes som ett område, med ensartede portoberegninger og forskrifter for brevpostsendinger mellom medlemslandene.

Betingelsen for medlemskap i Verdenspostforeningen er at Verdenspostkonvensjonen tiltredes. Foreningslandene kan danne mindre foreninger og slutte særoverenskomster seg imellom, på betingelse av at disse særoverenskomstene ikke er mindre gunstige for publikum enn Verdenspostforeningens bestemmelser.

Verdenspostforeningen avholder hvert femte år en kongress som har til hovedoppgave å revidere konvensjonen og overenskomstene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg