Faktaboks

Verdenspostforeningen
fransk Union postale universelle engelsk Universal Postal Union (UPU)

Motivet på de norske frimerkene utgitt 9. oktober 1974 er menneskeverk – bygninger fra ulike land og våre brødre menneskene.

Verdenspostforeningen er en internasjonal organisasjon som har til hensikt å fastsette regelverk for utveksling av post mellom ulike land.

Verdenspostforeningen (UPU) ble stiftet i 1874 ved en traktat inngått i Bern, Sveits, og har sete der. Den har 192 medlemsland i 2020. Verdenspostkonvensjonen er den viktigste av Verdenspostforeningens mellomfolkelige avtaler og går i prinsippet ut på å fastsette regelverk for utveksling av post mellom medlemslandene.

Land som er medlem av FN får automatisk medlemskap etter søknad, mens øvrige nasjoner kan bli medlemmer med støtte fra minst 2/3 av Verdenspostforeningens medlemmer. Medlemslandene kan danne mindre foreninger, som oftest innenfor engere geografiske områder, og slutte særoverenskomster seg imellom.

Verdenspostforeningens høyeste organ er Kongressen som avholdes hvert fjerde år og har til hovedoppgave å revidere konvensjonen. Mellom hver Kongress overvåkes arbeidet av Council of Administration (CA), mens Postal Operations Council (POC) utvikler tekniske og operasjonelle løsninger for posttjenestene. Hvert Council består av 40 medlemsnasjoner.

Historie

I 1868 fremla den tyske generalpostdirektøren en plan om en verdenspostforening. Men først under en kongress i Bern i 1874 ble foreningen stiftet med navnet l'Union Generale des Postes (Den alminnelige postunion). Det ble da vedtatt en konvensjon som innførte ensartet portotakst, at transittpost skulle gå for redusert porto og at hvert land skulle beholde den porto det fikk inn. Dette var selvsagt uheldig for Norge, siden landet alltid har mottatt mer post enn avsendt, samt at kostnadene ved brev først og fremst er knyttet til utleveringsleddet.

Nåværende navn er fra 1878 da Verdenspostkonvensjonen ble undertegnet i Paris av 32 stater, deriblant Norge. Norge stilte seg ofte kritisk til forslag om nye tjenestegrener. Kongressene tok opp stadig nye utfordringer. Madrid-kongressen i 1920 måtte oppgi prinsippet om lik porto i alle land da prisnivået i de ulike landene var for forskjellig. London-kongressen i 1929 innførte luftpostsendinger som del av hovedkonvensjonen og hevet vektgrensen for postpakker fra 10 til 20 kg.

Fra 1948 har foreningen vært en særorganisasjon i FN, og FN markerer Verdenspostforeningens dag 9. oktober hvert år. I 1974 ble det utgitt frimerker for å markere 100-årsjubileet for verdens nest eldste fredsbevarende organisasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg