Postsamarbeid over landegrensene

Post skaper kommunikasjon verden over. Her frimerker fra Verdenspostforeningens 75-årsjubileum i 1949. Motivene: 8-delt kompassrose med motiv fra hele verden (10 øre), brevdue og fredsdue rundt jordkloden (25 øre), og brevdue over jordkloden (40 øre).

Internasjonalt samarbeid
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

For å kunne sende post over landegrensene er det helt nødvendig med samarbeid med tilsvarende tjenester i andre land. Postverket i Norge har gjennom historien hatt et utstrakt internasjonalt samarbeid, og Posten Norge deltar fortsatt i flere internasjonale organisasjoner.

Dette gjelder både på nordisk nivå (Nordisk Postforening), europeisk nivå (CEPT, senere PostEurop) og globalt (Verdenspostforeningen, UPU). Globalt foregår samarbeidet først og fremst i Verdenspostforeningen, som er en FN-organisasjon og der både postselskaper og myndigheter deltar i samme organisasjon.

Fra 1. januar 1988 gikk Posten inn som medeier i et internasjonalt selskap for flytransporter sammen med USA, Canada og sju andre europeiske land. International Post Corporation (IPC) fikk hovedsete i Brüssel og økte etter hvert til over 20 industrialiserte land. Organisasjonen arbeider for bedre teknologi, kvalitet og forretningsmessige forhold. I 2010 ble Posten Norges konsernsjef, Dag Mejdell, valgt inn som styreleder, og i mai 2013 var Norge vertsland for en topplederkonferanse hvor kronprins Haakon Magnus var til stede.

I Europa har utviklingen ført til at de offentlige postselskapene som postoperatører har dannet sin egen organisasjon PostEurop, mens departementer og posttilsyn som tar seg av regulatoriske forhold har sin organisasjon CERP (Comité européen de réglementation postale) som er en del av CEPT.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg