VSB-avtalen, forkortelse for Vennskaps-, Samarbeids- og Bistandsavtalen, var en avtale som ble inngått mellom Finland og Sovjetunionen i 1948. Avtalen var frem til 1991 grunnleggende for finsk utenriks- og nøytralitetspolitikk, og sikret blant annet Finland visse økonomiske fordeler mot at landet garanterte sovjetiske sikkerhetsinteresser i området.

De endrede politiske forholdene fra slutten av 1980-årene medførte at VSB-avtalen ble uaktuell. I 1991 var det forhandlinger mellom de to landene om å oppheve avtalen og erstatte den med en mer allmenn avtale om politisk, økonomisk og kulturelt samarbeid. VSB-avtalen ble opphevet like før Sovjetunionen ble oppløst. I 1992 ble en ny avtale inngått mellom Finland og Russland.

Det viktigste for Finland i den nye avtalen var at den ikke inneholder noen bestemmelser om militære konsultasjoner i eventuelle krisesituasjoner. Dessuten regulerer den nye avtalen grensespørsmålet i Karelen. Dagens grenser er fastlagt, men avtalen åpner for at det kan forhandles på et senere tidspunkt, i tråd med OSSEs stabilitetspakt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.