VSB-avtalen

Artikkelstart

VSB-avtalen var en avtale som ble inngått mellom Finland og Sovjetunionen i 1948. Avtalen var frem til 1991 grunnleggende for finsk utenriks- og nøytralitetspolitikk, og sikret blant annet Finland visse økonomiske fordeler mot at landet garanterte sovjetiske sikkerhetsinteresser i området. VSB-avtalen var det formelle grunnlaget for den såkalte Paasikivi-linjen.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for Vennskaps-, Samarbeids- og Bistandsavtalen

Også kjent som

svensk Vänskaps-, samarbets- och biståndsavtalet, finsk Ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimus (YYA-sopimus)

De endrede politiske forholdene fra slutten av 1980-årene medførte at VSB-avtalen ble uaktuell. I 1991 var det forhandlinger mellom de to landene om å oppheve avtalen og erstatte den med en mer allmenn avtale om politisk, økonomisk og kulturelt samarbeid. VSB-avtalen ble opphevet like før Sovjetunionen ble oppløst. I 1992 ble en ny avtale inngått mellom Finland og Russland.

Det viktigste for Finland i den nye avtalen var at den ikke inneholder noen bestemmelser om militære konsultasjoner i eventuelle krisesituasjoner. Dessuten regulerer den nye avtalen grensespørsmålet i Karelen. Dagens grenser er fastlagt, men avtalen åpner for at det kan forhandles på et senere tidspunkt, i tråd med OSSEs stabilitetspakt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg