Værnes gård

Artikkelstart

Værnes gård er en av de eldste gårdene i Stjørdal kommune i Trøndelag. Gården ligger på den flate elvesletta på nordsiden av Stjørdalselva, nær kommunesenteret Stjørdalshalsen. Mye av gårdens tidligere arealer er i dag brukt til sentrumsutbygging, Trondheim lufthavn Værnes og militærleiren Værnes leir.

Faktaboks

Etymologi

førsteleddet trolig etter et gammelsk germansk ord eller navneledd *var- ‘vatn’

Også kjent som

Værnes hovedgård

I Heimskringla nevnes «Torberg på Varnes» i Håkon den godes saga. Værnes kirke dateres til 1140-årene. Fra 1592–1669 var Værnes sete for fogden i Stjørdal. Fra 1671–1715 eide general Georg Christian von Schultz gården, og hans eiertid han preget folkeminnet. Etter ham kom blant andre Jonas Angell, generalløytnant Bruennech, og rådmann Jan Wessel og hans etterkommere.

Haugianeren Arnt Solem eide gården i 1812–1815. Einar Schavland Gram eide gården fra 1817–1821 og bygde i disse årene den hovedbygningen som fremdeles står som siste rest av gårdsanlegget.

I 1800 omfattet hovedgården hele Værnes og Stjørdalshalsen, og i 1865 var den delt i seks gårder. Staten kjøpte Værnes hovedgård i 1887 og tok området i bruk til militærleir.

Kart

Værnes gård
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg