Faktaboks

Värnamo
Etymologi

av gammelsvensk wærn 'vern, skanse'

Värnamo er en by og kommune i Småland i Sverige, 65 km sør for Jönköping.

Byen

Värnamo ligger ved innsjøen Lagan og har 19 800 innbyggere (2020). Byen er en gammel markedsplass som ekspanderte med jernbanen. Næringslivet domineres av tilvirkningsindustri. Det finnes også blant annet folkehøyskole, Bruno Mathsson-museum og naturpark. Värnamo fikk byrettigheter i 1920.

Kommunen

Värnamo kommune tilhører Jönköpings län, har et areal på 1380 kvadratkilometer og 34 700 innbyggere (2022). Kommunen ligger på sørvestsiden av det sørsvenske høylandet, med morenegrus og mye skog og myrer. I nord ligger nasjonalparken Store Mosse. Kommunen har mange grunne innsjøer, blant andre Bolmen, Vidöstern, Flåren, Furen og Rusken.

Värnamo har betydelig småindustri med produksjon av metallvarer, maskiner og maskindeler, plast- og gummivarer og møbler. Apladalen, et bygdemuseum og naturpark, har flere kulturhistorisk interessante bygninger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg